Eerste Kamer beslist (weer eens) over EPD

Update. Dinsdag 6 juli beslist de Eerste Kamer weer eens over het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Er staan drie moties op de agenda die de ontwikkeling van een landelijk schakelpunt van regionale medische uitwisseling kunnen remmen of, zoals minister Klink wil, voort laten razen.

Eerst zou de Senaat vandaag, 29 juni, stemmen over drie EPD-moties. Nadat de minister gister een brief aan de Eerste Kamer stuurde waarin hij uitdagend verklaarde geen wetgeving nodig te hebben om het EPD verder op te tuigen, besloot de Kamer op verzoek van de PvdA-fractie de stemmingen een week uit te stellen.

Artsen- en apothekers organisaties hebben de Eerste Kamer gevraagd niet in de weg te gaan staan. Zij mikken op doorgaan en verbeteren.

Guido van ’t Noordende, wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de plannen als systeemdeskundige onderzocht. Hij waarschuwt al een tijd voor de ernstige tekortkomingen in de huidige opzet. De beveiliging van ieders uiterst persoonlijke gegevens is niet gewaarborgd. Zie hier zijn reactie op de brief van de medische organisaties. Dan bent u weer even bij.

Brenno de Winter in Webwereld: de overheid is banger voor reputatieschade door het EPD dan voor het op straat komen te liggen van uw meest persoonlijke gegevens. Hier zijn hele EPD=dossier. Niemand kan zeggen dat ie het niet heeft geweten.