Wel geld, geen vrouw

Rijke mensen kunnen maar moeilijk een partner vinden. ‘Internetdaten is geen optie. De kans op oplichters is te groot.’ Een gat in de markt.

Illustratie Marike Knaapen
Illustratie Marike Knaapen

De miljonair van middelbare leeftijd die op zoek was naar een achttienjarige werd afgewezen. Verder is relatiebureau Just2Match overal voor in.

Vorig jaar merkte Patricia Kuiper-Vermeer, directeur van Just2Match – twaalf jaar ervaring in het koppelen van hoogopgeleide vrouwen – dat er onder rijken vraag was naar relatiebemiddeling op maat. Omdat zij op zoek zijn naar exclusievere dienstverlening, maar ook omdat juist mensen met geld moeilijk een levenspartner kunnen vinden.

Just2Match is nu een klein jaar verder en heeft inmiddels vijftien miljonairs, in leeftijd variërend tussen de 47 en 65 jaar, geprobeerd te koppelen, vier nieuwe vrijgezellen staan nog klaar in het bestand. Tijd om de balans op te maken.

De aanmelders – instapfee vanaf 7.000 euro – bleken vooral mannen. Kuiper-Vermeer. „Er was één miljonairsvrouw, maar die hebben we niet kunnen matchen. Mannen hadden te veel moeite met haar status.”

De miljonairs, merkte zij, kwamen in hun netwerk de juiste partner simpelweg niet tegen. De reden, zegt Kuiper-Vermeer, is simpel: „Ik heb nog nooit een netwerkbijeenkomst meegemaakt waarin wordt gepraat over het leven, over geluk.” Ook internetdaten was voor de gefortuneerden geen optie. Daarvoor zijn ze te kwetsbaar: de kans op oplichters, mensen die uit zijn op hun geld, is te groot. Bovendien kost dat de hardwerkende selfmade miljonair te veel tijd. Kuiper-Vermeer: „Het moet efficiënt, doelgericht. Dat zijn ze ook in hun werk gewend. Ze wilden liever vandaag dan morgen een match, merkten wij.”

Al gauw zag Kuiper dat bij de miljonairs extra aandacht gaat zitten in het intakegesprek. „Bij relatiebemiddeling is zelfreflectie belangrijk. Maar daar moesten we de mannen flink bij helpen. Over het werk konden ze zo drie uur vol praten. Ging het over de vraag ‘wat zoek je in de liefde’, dan hadden ze vaak geen antwoord. Ze waren zich door de drukte vergeten af te vragen wie ze zijn. Emotioneel zijn ze onderontwikkeld. Je ziet het aan hun huizen: paleizen aan de buitenkant, leeg van binnen. Zakelijk ingericht, strakke tuin. Geen enkele sfeer.”

Waar de miljonairsmannen naar op zoek waren? „Vaak een slimme vrouw, een beauty, maar liefst niet te veel ambitie. Dus geen powerwoman. Hun vrouw moet wel accepteren dat hij het geld verdiend.”

Selectie van een eventuele levenspartner doet Just2Match op verschillende manieren. Zo heeft het relatiebemiddelingsbureau contacten bij modellenbureaus, castingbureaus en andere netwerkorganisaties. Kuiper-Vermeer: „Wij kijken naar interesses, levensstijl en, niet onbelangrijk, uiterlijk. Vervolgens nodigen we de kandidaten uit voor een intake, waarna ze kans hebben op een ontmoeting met de miljonair.” Animo? „Die is er voldoende.”

Om de visvijver zo groot mogelijk te houden zoekt Just2Match ook buiten het bestand om. Just2Match heeft personal matchmakers die in opdracht van de cliënt bij netwerkbijeenkomsten als de Rotterdamse haringparty potentiële kandidaten aanschieten. Golddiggers filtert het bureau eruit: „Natuurlijk melden zich vrouwen aan die vinden dat een man met status en aanzien wel bij ze past. Maar ze moeten wel de juiste intentie hebben, en een baan.”

Was Just2Match gewend ontmoetingen te organiseren zonder dat kandidaten elkaars uiterlijk van tevoren kenden, de miljonairsmannen, wilden het toch iets anders. Zij mogen nu – na toestemming vooraf – wél foto’s zien van vrouwelijke kandidaten. „Helemaal vertrouwen op ons, de controle uit handen geven, vinden ze toch lastig. Dat zijn ze niet gewend.”

Daarna maakt Just2Match een voorselectie van zo’n acht tot tien kandidaten waaruit de miljonair er pakweg vijf kiest voor een eerste ontmoeting. De dates regelt het relatiebemiddelingsbureau, soms in de vorm van een evenement.

Zo was er een miljonair die negen dames selecteerde voor een black-tie party. Al zijn vrienden en collega’s zaten aan ronde tafels, „hij liet zijn vrienden ook even meekijken”, en bij elke gang sprak de miljonair een andere kandidaat om vervolgens zelf vier vrouwen te selecteren voor een vervolgevenement. „Die man is autogek, dus hebben we een autorally gedaan. Bij elk rondje stapte er bij hem een andere dame in. Uiteindelijk bleef er één over.”

Een andere miljonair koos voor een date and cook-evenement: „Samen koken met mooie wijnen. Daar heeft de man er twee vrouwen uitgefilterd met wie hij elk een dagje is gaan zeilen”.

Maar ook als de match er eenmaal is, blijft Just2Match „meekijken en corrigeren”. De miljonairs, merkte Kuiper-Vermeer, waren in hun enthousiasme gewend snel te laten zien dat ze blij met de ander waren. De een gaf zijn partner al na twee weken een ring van dertigduizend euro, de ander kocht een Range Rover voor zijn vriendin. „Dan zeg ik: ‘Joh, wacht daar nou even mee. Als je voor mekaar bestemd bent, dan moet je het eerst gewoon leuk hebben samen’.” Liefde, vertelt zij hen, is niet te koop. „Juist daar ging het in hun eerdere relaties vaak fout.”

Nu, een jaar verder, zijn acht van de vijftien miljonairs succesvol gematcht. Een aantal anderen in de database staat tijdelijk op non-actief vanwege bijvoorbeeld een zakenreis. Getrouwd is er nog niemand. Dat zal volgens volgens Kuiper-Vermeer ook niet snel gebeuren: „Vaak komen ze juist uit een eerder huwelijk. En dat, weten ze nu, schept bepaalde verplichtingen.”