Potaarde

Dat u toevallig geen tijd heeft om op blote voeten onder de sterrenhemel te dansen en daarna liefde in plaats van oorlog te maken, wil nog niet zeggen dat u niet naar patchoeli kunt ruiken. Deze kruidige geur van schimmelige potaarde is sinds de jaren zestig gelukkig altijd blijven hangen.

Steeds opnieuw proberen parfumeurs patchoeli – dat het imago van afrodisiacum heeft – naar hun hand te zetten. Tom Ford stopte voor deze zomer zijn White Patchouli in een strak vormgegeven parfumroller en wil de geur „van het cliché verlossen en het op een radicaal nieuwe manier presenteren: sprankelend, geraffineerd en helder”.

Dat is gelukt. En hoe. Wie in White Patchouli de aarde wil ruiken moet eerst hysterische boeketten roos en jasmijn opzij duwen. Na een tijdje komt er dan iets wierokerigs los, maar de zware witte bloemen slaan dat snel weer neer.

White patchouli is een beschaafde geur voor Sex and the City-meisjes die hun idealen hebben verruild voor een creditcard en in bed altijd hun ondergoed aanhouden.

Tom Ford Touch Point Perfume White Patchouli, €60, 50 ml.