Oscar, de kat met kunstpoten

In Engeland woont Oscar. Een zwarte kater met kunstpoten. Hij kan er al een beetje mee springen.

Oscar en zijn nieuwe poten. Ze zijn met zwarte tape net zo zwart gemaakt als hijzelf. Beeld uit BBC-filmpje
Oscar en zijn nieuwe poten. Ze zijn met zwarte tape net zo zwart gemaakt als hijzelf. Beeld uit BBC-filmpje

Het is wel een beetje eng, het filmpje over Oscar. Volgende week woensdag zendt de Engelse televisieomroep BBC het uit.

Oscar is een zwarte kater. Hij kreeg een vreselijk ongeluk. Hij belandde in een grote landbouwmachine en raakte zijn achterste twee voeten kwijt.

Niet alleen de voorkant van die voeten, waar de kussentjes onder zitten en de nagels uitschuiven. Dat zijn namelijk de tenen van een kat.

Oscar verloor ook de rest van zijn voeten. Het stuk dat omhoog loopt tot de ‘knie’ die naar achteren steekt. Nou ja, dat is dus ook geen knie, maar een enkel.

En toch springt Oscar aan het einde van de film zomaar op een pak wc-papier. En loopt hij door een kamer. Gelukkig maar!

De film laat zien hoe dat komt. Oscar kreeg nieuwe voeten. Ze lijken op zachte kurken met een witte plastic dop erop. [Foto 1]

De dierenarts klemde die plastic doppen op twee pinnen. [Foto 2 en 3] Die waren eerder al in het bot in de stompjes geschroefd. Het hele mooie is dat het bot en het kattevel daarna weer netjes om de pinnen heen waren gegroeid.

Dat is verbazingwekkend, zegt de dierenarts in het filmpje. Meestal komen er ontstekingen om zo’n pin. Dan valt de pin er weer uit.

Maar nu dus niet. Dat komt door een professor in Londen. Die heeft heel goed bekeken hoe een hertegewei uit een hertekop groeit. Dat heeft hij daarna nagebootst in de kunstvoeten. Eigenlijk steken de pinnen als een minigewei uit de enkels.

Oscar ging meteen lopen toen de beweeglijke voeten waren vastgeklikt. Nog niet helemaal als een stoere kater, maar toch best soepel. [Foto 4]

De Londense professor wil zo ook kunstbenen voor mensen maken. In andere landen zijn er al een paar mensen met aanklikbare benen. En er is dus ook: Oscar, de kat met kunstpoten.

Meer: nrc.nl/kleinewetenschap