Hoezo geen ‘leidend idee’ van Nederland in Europa?

?Ik heb geprobeerd te bedenken met welk leidend idee Nederland de afgelopen jaren is gekomen. Ik kan niets bedenken?, aldus een Brussels diplomaat in NRC Handelsblad van 18 juni. Deze diplomaat vergeet dat premier Balkenende in de Europese Raad van 11 februari is weggehoond toen hij als enige het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volop wilde inzetten bij de Griekse eurocrisis. ?Wij hebben daarvoor onze eigen instrumenten?, aldus de aanvankelijk afwijzende reactie van de voorzitter van de Eurogroep in genoemde Europese Raad. Niettemin werd onze inzet door Duitsland overgenomen, later volgde de hele EU. Dus toch een ?een leidend idee uit Nederland? aangezien het IMF vandaag de hoeksteen vormt van de bestrijding van de eurocrisis.

Dr. Jan Werts

EU-correspondent, Brussel