binnenkijken bij Robert Schelvis

Fotograaf Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen in een bijzonder huis.

Garagehouder Robert Schelvis (50), de 'Fiat 500 Dokter' uit Zoetermeer.
Garagehouder Robert Schelvis (50), de 'Fiat 500 Dokter' uit Zoetermeer.

Wie Garagehouder Robert Schelvis (50), de ‘Fiat 500 Dokter’ uit Zoetermeer.

Waarom Ter ere van het driejarig bestaan van de nieuwe Fiat 500 wordt zondag 27 juni op het circuit van Zandvoort geprobeerd 500 oude én 500 nieuwe Fiats 500 bij elkaar te krijgen. Doel van het evenement is een vermelding in het Guinness Book of Records. Schelvis rijdt mee in zijn Giardiniera, het stationcarmodel met de zelfmoorddeuren. Volgens datacenter RDC rijden in Nederland in totaal 18.053 Fiats 500 rond, waaronder 3.381 van het oude model dat tot 1975 werd gemaakt.

Waar In Schelvis’ garage, onder zijn huis op het industrieterrein van Zoetermeer. Na een burn-out en een scheiding zegde Schelvis drie jaar geleden zijn baan als hovenier op. Van zijn hobby, het sleutelen aan oude auto’s, maakte hij daarna zijn beroep. Hij specialiseerde zich in de Fiat 500, een auto die hij omschrijft als „klein, betaalbaar en met een hoge aaibaarheidsfactor”.

Opvallend De Fiat 500 Dokter heeft weinig op met de nieuwe, veel grotere Fiat 500. „De oude 500 is simpel, een beetje afzien. Als je de ruitenwissers wil aanzetten, moet je op een knop drukken. En de techniek van de auto is nog te begrijpen voor iedereen die ooit bromfiets heeft gereden. Tussen de oude en het nieuwe model zie ik weinig raakvlakken.”

Meedoen aan de recordpoging? Kijk op fiat500club.nl