Werkleger herbouwt New Delhi

Een leger van 150.000 arbeidsmigranten bereidt New Delhi voor op de Gemenebestspelen.

Tegelzetter Shaib werkt 15 uur per dag en krijgt 10 euro.

Indiase arbeiders renoveren de India Gate in New Delhi. New Delhi beridt zich voor op de Gemenebestspelen van 3 tot 14 oktober. De vierjaarlijkse spelen zijn het grootste sportevenement ooit in het land. Foto AFP Indian labourers work on scaffoldings as they prepare to renovate India Gate in New Delhi on June 13, 2010, for the upcoming 2010 Commonwealth Games.The four-yearly Commonwealth Games, featuring 71 teams from Commonwealth countries, are due to be held in the Indian capital October 3-14. AFP PHOTO/MANAN VATSYAYANA
Indiase arbeiders renoveren de India Gate in New Delhi. New Delhi beridt zich voor op de Gemenebestspelen van 3 tot 14 oktober. De vierjaarlijkse spelen zijn het grootste sportevenement ooit in het land. Foto AFP Indian labourers work on scaffoldings as they prepare to renovate India Gate in New Delhi on June 13, 2010, for the upcoming 2010 Commonwealth Games.The four-yearly Commonwealth Games, featuring 71 teams from Commonwealth countries, are due to be held in the Indian capital October 3-14. AFP PHOTO/MANAN VATSYAYANA AFP

Voorman Millon Dutta is trots op zijn werk. Vijftien jaar werkte hij bij een staalfabriek in de deelstaat Jharkhand, vijf jaar geleden verhuisde hij naar New Delhi. Nu geeft hij leiding aan betonvlechters die een ondertunneling aanbrengen naast de winkelgalerijen van Connaught Place, het beroemde, door de Britten aangelegde plein in het hart van de Indiase hoofdstad.

Winkeliers klagen over overlast. Trottoirs zijn opengebroken, de markante witte zuilen zien er gehavend uit, overal ronken graafmachines. Maar Dutta weet zeker dat Connaught Place binnenkort weer in oude luister is hersteld. „We zullen op tijd klaar zijn.”

Dutta behoort tot het anonieme leger van 150.000 tot 200.000 arbeiders die de afgelopen jaren vanuit alle windstreken in New Delhi zijn gearriveerd. Verscholen achter schuttingen bereiden zij de stad voor op het grootste sportevenement ooit in het land. China was twee jaar geleden gastheer van de Olympische Spelen. In Zuid-Afrika wordt het WK voetbal gespeeld. India stelt daar op zijn eigen wijze de organisatie tegenover van de Commonwealth Games – de Gemenebestspelen die iedere vier jaar worden gehouden door de tientallen lidstaten van het Gemenebest van Naties, het voormalige Britse Gemenebest. De Spelen in New Delhi zijn van 3 tot en met 14 oktober.

Na een rondreis langs de lidstaten arriveert de ‘Queens Baton’ vrijdag op Indiase bodem. Dat heeft bij voorbaat een politieke lading. Want deze staf, met ingebouwde videocamera en GPS, en met een sportieve boodschap van de Britse koningin, wordt overgedragen bij Wagah, die grenspost die India scheidt van aartsrivaal maar Gemenebestpartner Pakistan. Tijdens de plechtigheid zal ongetwijfeld worden gesproken over een ‘vredesboodschap’, net zoals toen dit voorjaar het Pakistaanse hockeyteam de grens overstak op weg naar het WK hockey in New Delhi.

Kosten noch moeite worden gespaard. Het is een kwestie van groot prestige, aldus Sheila Dikshit, de eerste minister van de hoofdstedelijke regio. Stadions krijgen een grondige opknapbeurt, nieuwe oefenvelden zijn aangelegd en aan de overkant van de rivier Yamuna verrijst het Games Village, met moderne appartementen die welgestelde burgers na afloop kunnen kopen.

Maar eigenlijk is dat nog maar bijzaak. De erfenis van de Spelen overstijgt het sportieve element verre. Met de Spelen zal definitief het beeld worden gevestigd van India „als opkomende economische grootmacht” en van New Delhi „als een wereldwijd knooppunt voor de zakenwereld”, zo hebben de autoriteiten beloofd. Delhi zal een grote sprong voorwaarts maken van zeker tien jaar in de tijd.

Niet alleen Connaught Place maar heel de hoofdstad heeft de afgelopen jaren het aanzien gekregen van een grote bouwplaats. Voor de meeste overlast zorgt de razendsnelle uitbreiding van het metronet. Deze week werd een deel van de lijn naar de satellietstad Gurgaon in gebruik genomen. Nu wordt hard gewerkt aan voltooiing van de rechtstreekse verbinding met het internationale vliegveld van New Delhi.

Maar er zijn ook vraagtekens. De belangrijkste is: komt alles wel op tijd af? Het is nog ruim drie maanden tot de Spelen. Maar wie rondkijkt, concludeert dat heel veel nog niet af is. De moesson dient zich aan. Over een week of twee kunnen de jaarlijkse zomerregens New Delhi al bereiken. Recentelijk nog riep eerste minister Dikshit de aannemers op haast te maken. Ze moeten op 30 juni in ieder geval zo ver zijn dat daken van stadions niet worden weggeblazen en dat de verfraaiing van straten en plein niet teniet wordt gedaan door wegspoelende ondergrond.

Het lijkt op het oog een onhaalbare opdracht. Tegelzetter Shaib Singh uit Rajasthan haalt zijn schouders op. Net als de arbeiders die in de volle zon bezig zijn op het dak van het gemoderniseerde Nehru-stadion waar de Spelen zullen worden geopend, draait hij in opdracht van de koppelbaas dubbele diensten. Elke ochtend van negen uur tot middernacht, zeven dagen in de week. Dat is hard werken maar het levert ook dubbel loon op: 600 rupee (ruim 10 euro) per dag, zegt hij.

Op een afgelegen plek, schuin onder een nieuw viaduct achter het Nehru-stadion, zijn ruim vijftig gezinnen van migrantenarbeiders ondergebracht in hutjes van golfplaten. Stroom is er niet. Gunnu, een meisje van vijftien uit Assam wier ouders nu aan het werk zijn, zegt dat zij 100 rupee (1,70 euro) per dag krijgt als ze helpt bij het sjouwen van stenen en cement. Ze gaat niet naar school.

Na 30 juni – de door Delhi gestelde deadline – worden de crèche en hutjes weer afgebroken, zo is aangekondigd. De migranten zijn eraan gewend. „We zullen dan naar een andere plek verhuizen waar er werk voor ons is”, zegt Gunnu.

Wettelijk hebben de migranten recht op sociale basisvoorzieningen als medische zorg en pensioen. Maar de wet wordt niet uitgevoerd, zegt Subhash Bhatnagar van een vakbond die strijdt voor de belangen van de ongeorganiseerde bouwvakkers. „Het lukt ons zelfs niet hen geregistreerd te krijgen”, verzucht hij. „De Spelen zijn belangrijk want ze leveren banen op. Maar de politici hebben de kans laten liggen een begin te maken met sociale zekerheid. Ze zijn er niet in geïnteresseerd. Alles is gericht op het organiseren van de Spelen”.

Zo staan de meeste migrantenarbeiders buitenspel als het gaat om het sportieve feest van de Spelen. Alleen wie er in is geslaagd een beter bestaan op te bouwen in de hoofdstad, zoals voorman Dutta die met zijn gezin een fatsoenlijk appartement huurt in de wijk Noida, overweegt een kaartje te kopen voor een van de wedstrijden.

Ook de verslaafde zwerver tussen een stapel tegels en een zandhoop in een van de winkelgalerijen van Connaught Place hoeft daar niet aan te denken. „Sodemieter op”, vermaant een politieagent. „Zoek ergens anders een plek om dood te gaan.”