Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Schikking van 40 miljoen in vastgoedfraude

De Haagse vastgoedhandelaar Harry Hilders heeft een miljoenenschikking getroffen met het Openbaar Ministerie en het Philips Pensioenfonds voor zijn rol in de fraudezaak met vastgoed van Philips.

In totaal betalen Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete circa 40 miljoen euro. Hilders betaalt ruim 14 miljoen euro aan het OM. Justitie ziet daarmee af van verdere vervolging van de zakenman. Philips krijgt van de vastgoedhandelaar 25,5 miljoen euro. Ook heeft Hilders met justitie een taakstraf van 120 uur afgesproken.

Het OM probeert ook met een aantal andere verdachten in het onderzoek naar fraude met vastgoed van Bouwfonds en Philips een schikking te treffen. Het fraudeonderzoek Klimop is het grootste fraudeonderzoek ooit in Nederland.

Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete werden verdacht van valsheid in geschrifte en niet-ambtelijke omkoping van een voormalig directeur van Philips Pensioenfonds. Ceylonstaete zou een pakket vastgoed van Philips gekocht hebben voor een te lage prijs. In ruil daarvoor kreeg de voormalig directeur van het Philips Pensioenfonds 5,4 miljoen euro overgemaakt op een rekening van een privévennootschap.

Hilders wilde vanochtend geen commentaar geven op de schikking. Zijn advocaat zei dat Hilders de zaak geschikt heeft omdat het „zakelijk niet verantwoord was” om het proces af te wachten. „Met hoger beroep en een ontnemingszaak zou hij dan tot 2020 bezig zijn geweest. Al die tijd zou zijn bedrijf schade leiden. Nu kan hij zich weer concentreren op het zakendoen.”

De advocaat benadrukte dat Hilders geen schuld heeft bekend. „Hij blijft bij zijn verklaringen die hij bij de opsporingsdienst FIOD heeft afgelegd, namelijk dat hij niet wist dat de vennootschap waaraan hij geld betaald van de voormalig directeur van Philips Pensioenfonds was.”

De hoofdverdachten van de vastgoedfraude zijn oud-directievoorzitter Jan van V. van Bouwfonds en zijn aangetrouwde familielid Nico V.. Vastgoed werd te goedkoop gekocht en te duur verkocht volgens justitie. Het verschil staken de verdachten in hun zak. De voormalige werkgever van Jan van V. denkt dat ze zeker voor ruim 100 miljoen euro zijn getild door de ex-directeur.

Twee verdachten in deze zaak werden in december vorig jaar al veroordeeld tot zestien maanden celstraf voor valsheid in geschrifte, witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Volgende week zijn er enige regiezittingen in de fraudezaak.