Polen wil in 2012 weg uit Afghanistan

Na Nederland en Canada zal nu ook Polen zich waarschijnlijk gaan terugtrekken uit Afghanistan, ondanks het verzoek van de Amerikaanse president Barack Obama om dit niet te doen.

Waarnemend president Bronislaw Komorowski zei gisteren dat de afbouw van de 2.600 man sterke Poolse troepenmacht wat hem betreft in 2012 voltooid moet zijn.

Komorowski, koploper in de tweede ronde van de Poolse presidentsverkiezingen op 4 juli, vindt het de hoogste tijd dat het Afghaanse leger de taken van de in het land gelegerde NAVO-troepen overneemt. „We moeten streven naar een duidelijke en snelle datum voor het einde van deze missie”, zei Komorowski, die de Poolse regering heeft gevraagd om een ‘exitstrategie’ voor te bereiden.

De uitspraken van Komorowski, verbonden aan regeringspartij Burgerplatform (PO), vallen weliswaar midden in de verkiezingscampagne, maar worden algemeen toch gezien als de opmaat voor een ommezwaai van het Poolse Afghanistanbeleid. Stanislaw Koziej, het hoofd van het nationale veiligheidsbureau BBN, noemde de NAVO-missie gisteren „,een strategische catastrofe”.

Voor de VS komen de geluiden uit Polen, doorgaans een van de meest loyale bondgenoten van de Amerikanen, op een vervelend moment. Eerder deze week ontsloeg het Witte Huis de Amerikaanse bevelhebber van de Afghaanse missie, generaal Stanley McChrystal, nadat deze zich laatdunkend had uitgelaten over president Obama en diens regering. De al grote twijfels over de missie zijn daardoor verder gegroeid.

Volgens Koziej „verslechtert” de positie van de NAVO in Afghanistan. Het lokale verzet is volgens hem „steeds actiever en sterker” en kan op steeds meer stilzwijgende steun rekenen van zowel Afghaanse soldaten als burgers. „De NAVO is moe in Afghanistan”, schrijft hij in een analyse van de missie.

Generaal Mieczyslaw Cieniuch, de militaire opperbevelhebber van Polen, is het „niet eens” met Koziej, zei hij gisteren. Komorowski, die na het vliegtuigongeluk met president Lech Kaczynski als waarnemend president aantrad, zwakte de woorden van de veiligheidsadviseur af, door te zeggen dat ze „geen officieel karakter” hebben.