Na 'vero' is in Italië nu alles 'nero'

Hoe één letter een wereld van verschil kan uitdrukken. „Tutto Vero” (Helemaal waar) kopte de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vier jaar geleden vol verrukt ongeloof, toen de Azzurri wereldkampioen werden. „Tutto Nero” (Alles zwart), zo vat ze de toestand van het Italiaanse voetbal nu samen.

Nog nooit, zo concluderen de kranten vanochtend, leverde Italië zo’n wanprestatie op een WK: eruit in de eerste ronde, laatste in de poule, zonder overwinning: „Mamma mia, het is het slechtste Italië ooit ”, aldus La Gazzetta dello sport .

Tot in de Italiaanse politiek dreunt de klap na. Zelfs president Napolitano deelt in de „verbittering vanwege de teleurstellende prestatie”. De xenofobe partij Lega Nord spreekt van „duur betaalde miljonairs met benen van gelatine”. Haar oplossing: „Alle buitenlanders weg uit de Serie A”.

Bondscoach Marcello Lippi werd vier jaar geleden wereldkampioen. Roberto Donadoni volgde hem op. Hij strandde in de kwartfinales van het EK. Lippi nam het stokje weer over. Hij dacht zijn kunststukje met de oude gladiatoren te herhalen.

Volgens de sportpers selecteerde Lippi te veel spelers van zijn gouden selectie . Hij liet een talentvolle jongeling als Mario Balotelli van Inter Milaan thuis. Hij veranderde continu van tactisch systeem. Hij realiseerde zich niet met hoeveel angst de voetballers speelden. Eén ding wordt Lippi vergeven. Het feit dat Italië op dit moment gewoon niet genoeg goede topvoetballers heeft om op een WK te kunnen excelleren. Of zoals Inter-supporters na de wedstrijd in een bar in Sabaudia riepen. „De beste spelers van Inter spelen in het Argentijnse, Braziliaanse en Nederlandse elftal.” Inter won de Champions League met alleen buitenlandse spelers.

Keeper Buffon, die door een hernia niet speelde, concludeerde: „De bal liegt niet. De nederlaag heeft aangetoond dat we de spiegel zijn van het Italiaanse voetbal in crisis.” De krant, La Repubblica die vanochtend de eerste negen pagina’s aan de afgang wijdt, trekt de vergelijking van Buffon door. Voor deze krant staat het debacle voor de teloorgang van een natie: „Oud, bang en onbeweeglijk, het is een land dat niet meer speelt.”