Michael Jackson wordt onverminderd aanbeden

In het jaar na zijn dood was Michael Jackson goed voor een miljard dollar aan inkomsten voor de nabestaanden. Hij leeft voort als idool voor velen.

Artist Morfy Gikas touches up the Michael Jackson tribute exhibit at Madame Tussauds wax museum in New York June 23, 2010 ahead of the one year anniversary of Jackson's death on June 25. REUTERS/Lily Bowers (UNITED STATES - Tags: ANNIVERSARY ENTERTAINMENT)
Artist Morfy Gikas touches up the Michael Jackson tribute exhibit at Madame Tussauds wax museum in New York June 23, 2010 ahead of the one year anniversary of Jackson's death on June 25. REUTERS/Lily Bowers (UNITED STATES - Tags: ANNIVERSARY ENTERTAINMENT) REUTERS

Zijn zus Latoya zei het afgelopen week in een interview op televisie. „Michael is vermoord uit hebzucht. Want hij is dood meer waard dan levend.”

Die bewering bevat een kern van waarheid. Michael Jackson worstelde voor zijn dood met een schuld van 500 miljoen dollar, en dreigde zijn landgoed Neverland te moeten verkopen. Maar deze week werd bekend dat Jackson na zijn dood een miljard dollar heeft opgebracht.

De berekening komt van het Amerikaanse tijdschrift voor de muziekindustrie Billboard. Dat telde onder meer de inkomsten uit de sterk gestegen verkoop van cd’s (383 miljoen dollar) downloads (34 miljoen) en beltonen (5 miljoen) bij elkaar op en voegde daar de miljoenendeal met platenmaatschappij Sony om onbekend werk uit te brengen aan toe (een geschatte 250 miljoen); de opbrengst van de film This is it (260 miljoen, exclusief dvd en soundtrack); en het geld dat Cirque du Soleil neerlegde om een show te maken die gebaseerd is op Jacksons muziek en dans.

Een jaar na de dood van Michael Jackson – vandaag is het precies 365 dagen geleden dat hij aan een overdosis medicijnen stierf – is de popster nog overal volop aanwezig. In de nieuwsrubrieken en de hitparades; in zing- en danswedstrijden op televisie; op de schoolpleinen waar kinderen elkaar zijn beroemde Moonwalk leren. Michael Jackson is een hype die al een jaar aanhoudt.

De rariteiten van Wacko Jacko – niemand durft hem nu nog zo te noemen – lijken te zijn vergeten: zijn (vermeende) kindermisbruik, de mislukte plastische chirurgie, zijn bizarre gewoonten. Jackson wordt herinnerd als een inspirerende muzikant en danser, een groot entertainer en een integer boegbeeld van zwart Amerika.

Natuurlijk, over de doden niets dan goeds, maar hier is meer aan de hand. De verafgoding van Michael Jackson is het gevolg van de wijze waarop de popster na zijn dood ‘in de markt’ is gezet. Zijn familie speelt daarin een belangrijke rol.

Talloos moeten de aanbiedingen om ‘iets’ met Michael te doen zijn geweest, maar de familieleden hebben vanaf het begin een zorgvuldige afweging gemaakt. Zo maakten ze van zijn herdenkingsdienst geen ordinaire popshow maar een ingetogen zwarte kerkdienst.

Ook was er aandacht voor Jacksons drie kinderen. Onder de dekentjes en maskers waar ze zich tot dan toe hadden moeten verschuilen van hun vader, bleken lieve, welopgevoede kinderen te schuilen. Dochter Paris zei: „Daddy has been the best dad you could ever imagine.”

De familie verscheen ook steevast in tv-programma’s die draaiden om de zoektocht naar talent ‘in de geest van Michael’. Moeder Katherine schoof aan in de Amerikaanse editie van Dancing with the Stars. Broer Jermaine, een rustige, vaderlijke man, deed de harten smelten met zijn keuze voor de negenjarige Luciano in het SBS-programma Move Like Michael Jackson.

Ten slotte speelde ook de bioscoopfilm This is it (in Amerika is hij de best verkopende concertfilm aller tijden) een belangrijke rol in de beeldvorming. This is it volgt Michael Jackson tijdens de repetities voor vijftig shows die hij in de zomer van 2009 in Londen zou geven. De film toont op geraffineerde wijze de artiest Michael Jackson. In de film is hij een man die verstand heeft van muziek (zoals hij neuriënd het basloopje voordoet van Wanna be starting something!). Bovendien verzint hij de mooiste danspassen. Hij toont zich ook bescheiden, vriendelijk en voorkomend én blijkt een grote inspiratie voor de leden van zijn band en dancecrew.

In de film verwijst er niets naar zijn gewoonten, zijn verslaving, of zelfs naar zijn op handen zijnde dood, acht dagen later.

Een jaar na zijn dood is Wacko Jacko onaantastbaar – voer voor pop-, media- en andere professoren. En aan zijn verering lijkt vooralsnog geen einde te komen. De eerste herdenking van zijn dood wordt onder meer ‘gevierd’ met odes en stiltes. In het New Yorkse Apollo Theatre, waar de broertjes Jackson eind jaren zestig werden ontdekt, vindt vanavond een concert plaats. In het Beverly Hotel in Los Angeles wordt morgen het Forever Michael-concert gehouden. Tickets kosten 500 dollar.

En in Tokio, Japan, kunnen vijftig fans vannacht slapen tussen Jacksons attributen zoals die daar sinds enkele weken staan opgesteld in een expositie. Kosten voor zo’n overnachting: ruim 1000 dollar.