Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kalme kenner van voetbalvandalen

Frank Paauw moet rust brengen in het door rellen getraumatiseerde politiekorps van Rotterdam. „Hij zal niet alles omgooien.”

Hij is fan van Ajax. Verder is de voordracht van Frank Paauw als nieuwe korpschef in Rotterdam onomstreden. In een door rellen getraumatiseerd politiekorps kan de ervaren, vrij kalme en twee meter lange commandant rust brengen.

Hij heeft als geen ander ervaring met politieoptredens tijdens grote evenementen en met name tijdens voetbalwedstrijden. Paauw is namens de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor de bestrijding van voetbalvandalisme en gaf zo mede vorm aan de nieuwe voetbalwet, waarover de Eerste Kamer zich volgende week uitspreekt.

Hij is een van de ongeveer 15 afgevaardigden van de Europese voetbalbond UEFA en daarmee verantwoordelijk voor de voorbereiding van en de veiligheid tijdens belangrijke UEFA-wedstrijden in de Europese landen. Ook was hij districtschef van Feijenoord-Ridderster, waar stadion De Kuip ligt. Het Feyenoordshirt met handtekeningen van spelers en het nummer 9 van zijn district dat hij bij zijn vertrek meekreeg, hangt in zijn Haagse werkkamer.

Zijn ervaring met grootschalige evenementen kan in een stad waar leidinggevende politiemensen hun functie moesten neerleggen wegens de rellen op het strand van Hoek van Holland, de doorslag hebben gegeven voor zijn voordracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Anderen verwachten dat ook zijn karakter een rol heeft gespeeld. Hij is niet de korpschef die „alles zal omgooien” en die gevoelig is voor nieuwe managementinzichten. „Daar hebben we er al genoeg van”, zegt Jan Willem van de Pol, van de Nederlandse Politiebond (NPB). Hij ziet Paauw als iemand die weerstand kan bieden aan de gemeenteraad. Paauw is bondig, durft zich uit te spreken. „Hij is geen opportunist.” Een ander: „Soms is hij nors.”

Ook is hij toegankelijk. In Rotterdam bleken politiemensen zelfs in noodgevallen niet de meerderen van hun meerderen te durven bellen. Toen de huidige korpschef Meijboom in opdracht van zijn korpsbeheerder bedacht hoe zijn organisatie kon worden verbeterd, adviseerde hij medewerkers dat voortaan wel te doen.

Paauw begon zijn carrière in Den Haag en werd er bureauchef op de grens van de probleemwijken Schilderswijk en Transvaal. Na Rotterdam werd hij plaatsvervangend korpschef Zuid-Holland-Zuid. Hij vond er te weinig uitdaging en werd plaatsvervangend korpschef van korps Haaglanden.

In zijn vrije tijd is Paauw verdediger bij voetbalclub Graaf Willem II-VAC. Met zijn korpschef Henk van Essen deed hij onlangs mee aan het programma Twee voor twaalf. Het duo verloor, met enkele punten verschil.