Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Hoeveel lipstick krijgen vrouwen per jaar binnen?

Anton Frima uit Amsterdam is bezorgd over zijn vrouwelijke collega. Ze blijft haar lippen maar stiften, maar het verdwijnt net zo snel als het wordt gesmeerd. Hij vraagt zich af in welke mate deze „smeerboel” zijn weg naar de maag vindt. „Ik kan me zo indenken dat dames die frequent lippenstift gebruiken, per jaar flink wat van die dingen letterlijk opeten.” En is dat ongezond?

Op internet circuleren wilde verhalen. De webshop RAW Natural Beauty verkoopt natuurlijke cosmeticaproducten en waarschuwt in een filmpje voor het ‘opeten’ van lippenstift. Volgens de site krijgen vrouwen in hun leven ongeveer zeven pond aan lippenstift binnen: 3,5 kilo. Waar RAW dat op baseert, is onduidelijk.

„Het is in ieder geval onzin”, zegt Ronald van Welie, directeur technische zaken van de Nederlands Cosmetica Vereniging (NCV). „Drie kilo, dat is veel te veel.” Hij vertelt dat er in de Verenigde Staten onderzoek naar is gedaan. Vrouwen moesten lippenstift opdoen en daarna werd de stift gewogen. Het bleek dat ze per dag ongeveer 40 milligram opsmeerden.

Als je dat vermenigvuldigt met 365 dagen per jaar, kom je uit op 14,6 gram per jaar. Dat is ongeveer evenveel als één hele lippenstift, zegt Van Welie. Niet alle lipstick komt in de maag terecht. Een groot deel blijft achter op eten en flesjes water. „Toch gaan we bij de NCV uit van maximaal vijftien gram. Dan kan het alleen maar meevallen.”

Op de site van de Voedingswijzer staat dat we vijf gram boter per dag op ons brood smeren. Dus de vijftien gram lipstick staat gelijk aan de boter die je op drie boterhammen doet. Als een vrouw haar lippen op haar zestiende voor het eerst stift, en daar op haar 65ste mee ophoudt, heeft ze vijftien gram maal 49 jaar gesmeerd: 735 gram. Van Welie: „Het klinkt veel, maar dat valt hartstikke mee.”

In de achttiende eeuw zat er lood, kwik of arsenicum in lippenstift, vertelt Inge Kaaijk van cosmeticabedrijf L’Oreal. „Levensgevaarlijk.” Tegenwoordig kun je lippenstift gewoon opeten, zegt ze. De basisbestanddelen zijn was en olie. Toegevoegd: enkele kleurstoffen. Of honing, vitamine E en cacaoboter. „Helemaal veilig.” Cosmetica moet voldoen aan EU-richtlijnen. Er zitten dus geen giftige stoffen in, bevestigt Maarten Lörtzer van TNO.

Opmerkelijk is dat kleurstof voor lipstick vaak gemaakt wordt van vrouwelijke luizen die leven op cactusbladeren. Lörtzer is niet verbaasd. „Luizen worden ook gebruikt voor Smarties.”

Jacqueline van Dongen