Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Georgië haalt Stalin-beeld weg

In de Georgische stad Gori is gisternacht onverwachts een standbeeld van de sovjetdictator Jozef Stalin verwijderd door de autoriteiten. Het 6 meter hoge bronzen beeld wordt overgebracht naar een museum gewijd aan Stalin in diezelfde stad, en wordt vervangen door een monument voor slachtoffers van de Georgische oorlog met Rusland, in de zomer van 2008.

Om het standbeeld is de afgelopen jaren veel te doen geweest. De Georgische president Michail Saakasjvili wilde het laten weghalen. De meeste Georgiërs, onder wie de pro-westerse president, zien het monument als een symbool van de nog altijd grote Russische invloed op het land, sinds de val van de Sovjet-Unie, begin jaren negentig. Maar voor veel inwoners van Gori – Stalins geboortestad – geldt de voormalige Sovjetleider nog altijd als een held.

Saakasjvili raakte in augustus 2008 kortstondig in oorlog met Rusland over twee afvallige provincies, maar Georgië werd bij die oorlog genadeloos verslagen door het Russische leger. De stad Gori werd daarbij zwaar getroffen.

Het beeld dat nu wordt weggehaald in Gori, was een van de weinige overgebleven grote Stalin-monumenten in de voormalige Sovjet-Unie. De meeste monumenten van de Sovjetleider werden na zijn dood in 1953 verwijderd. Jaarlijks kwamen vanuit de hele wereld mensen naar Gori om het standbeeld te bekijken.

Het standbeeld werd in het holst van de nacht weggehaald door de Georgische autoriteiten. Een lokale journalist noemde de actie „zeer onverwacht”.

Volgens die journalist probeerde de politie te voorkomen dat journalisten opnames maakte van de actie. Sommigen zouden daarbij geslagen zijn. (Reuters, AP)