Dode bij bomaanslag op Griekse minister van Orde

Een medewerker van de Griekse minister van Openbare Orde is gisteren gedood bij een aanslag. De medewerker kwam om het leven toen hij een pakje openmaakte dat bedoeld was voor de minister. Dat bleek een bompakket te zijn.

De minister zelf, Michalis Chryssohoidis, stond op enkele meters van zijn medewerker maar bleef ongedeerd. Erg bleek en zichtbaar geschokt zei hij „een waardevolle en geliefde medewerker” te hebben verloren. Chryssohoidis was een aantal jaren geleden verantwoordelijk voor het oprollen van de anarchistische terreurgroep 17 november, waarvan de leden decennialang uit handen van de politie wisten te blijven.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat in de richting van linkse militanten die zich verzetten tegen de bezuinigingen van de Griekse regering. In Griekenland zijn vaker aanslagen door linkse groepen.

Griekse kranten vragen zich af hoe het mogelijk is dat in het zwaar bewaakte (nieuwe) ministerie van Openbare Orde een bom werd binnengebracht. Het is onduidelijk of het bompakket persoonlijk werd bezorgd, via een koerier of gewoon via de post. De bom bracht veel schade toe aan het gebouw, maar er viel maar één slachtoffer.

Het geweld van linkse terroristen is na een relatieve periode van rust opnieuw toegenomen na de dood door een politiekogel van een 15-jarige jongen in december 2008, waarna het in Athene ruim een week dagelijks tot gevechten kwam tussen jongeren en de politie. Sindsdien zijn er verschillende, meestal mislukte aanslagen geweest en arresteerde de Griekse politie een tiental personen die tot twee groepen zouden behoren die achter het geweld zitten.

Hoewel banken en overheidsgebouwen vaak het doelwit zijn van de aanslagen, is de medewerker van het ministerie de eerste overheidsfunctionaris die wordt gedood sinds 1999. In maart kwam een 15-jarige Afghaanse jongen om het leven nadat hij een bom had gevonden in een vuilnisbak. (AP, Reuters)