Twaalf doden bij ongeval op spoor in Spanje

In het Catalaanse stadje Castelldefels zijn vannacht zeker twaalf mensen omgekomen en veertien gewond geraakt toen zij geschept werden door een passerende hogesnelheidstrein. Drie van de gewonden verkeren in kritieke toestand.

De slachtoffers, voornamelijk jongeren tussen de 18 en 20 jaar oud, waren naar de badplaats nabij Barcelona afgereisd voor de jaarlijkse viering van de naamdag van Johannes de Doper. Na aankomst op het station besloten ze via het spoor over te steken naar het tegenovergelegen perron om richting strand te kunnen, waar het feest plaatshad. Net toen ze dit deden, passeerde de intercity tussen Alicante en Barcelona. In die trein bleef iedereen ongedeerd. De passagiers werden na een noodstop met bussen verder vervoerd.

Mensen ter plekke beschreven de situatie na het ongeluk gisteren als een bloedbad. Lichaamsdelen lagen verspreid over een groot gebied van het spoorvak. Hulpverleners hadden hierdoor moeite het aantal slachtoffers te bepalen.

Waarom de groep op deze wijze besloot over te steken, is onduidelijk. Ooggetuigen meldden dat de voetgangerstunnel die onder het spoor loopt, afgesloten was. Maar volgens anderen was deze doorgang gewoon open, maar stond er vanwege het grote aantal feestgangers in Castelldefels een rij voor en zou de groep uit ongeduld een andere weg gekozen hebben.

Ook de autoriteiten stellen dat de tunnel gewoon open was. Een voetgangersbrug even verderop over het spoor was wel afgesloten. Deze is niet meer in gebruik sinds in oktober de ondergrondse passage werd aangelegd. De Catalaanse regioregering en treinmaatschappij Renfe hebben een onderzoek naar het incident aangekondigd.

Het ongeluk is het ernstigste op het Spaanse spoor sinds 2003. In dat jaar vielen bij een botsing tussen twee treinen negentien doden.