Op ontdekking onder de grond

Amsterdam. "Andere fotografen gaan altijd maar ver weg, ik wilde kijken wat er allemaal te ontdekken viel in mijn eigen stad", vertelt net afgestudeerd HKU-student Marten van Wijk. Ooit hoorde hij dat er in Amsterdam veel ondergrondse ruimtes zijn die nooit worden gebruikt. Hij besloot op ontdekkingsreis te gaan. "Ik belde de gemeente en kwam erachter dat er heel veel gave ondergrondse ruimtes zijn." Zo kwam hij terecht in een tunnel onder het VU Ziekenhuis, in het nieuwe gangenstelsel onder het Rijksmuseum en de hierboven afgebeelde kelder naast het Muziekgebouw aan het IJ. Van Wijk: "Ondergronds is het een stuk kouder dan bovengronds, daarom heet mijn project ook 16 graden Celsius. Als je naar beneden gaat, kom je in een soort andere wereld terecht. Bovendien moet alles altijd maar mooi zijn, onder de grond is het nuttig en functioneel. Dan gaat een andere vormtaal leven." Foto Marten van Wijk
Amsterdam. "Andere fotografen gaan altijd maar ver weg, ik wilde kijken wat er allemaal te ontdekken viel in mijn eigen stad", vertelt net afgestudeerd HKU-student Marten van Wijk. Ooit hoorde hij dat er in Amsterdam veel ondergrondse ruimtes zijn die nooit worden gebruikt. Hij besloot op ontdekkingsreis te gaan. "Ik belde de gemeente en kwam erachter dat er heel veel gave ondergrondse ruimtes zijn." Zo kwam hij terecht in een tunnel onder het VU Ziekenhuis, in het nieuwe gangenstelsel onder het Rijksmuseum en de hierboven afgebeelde kelder naast het Muziekgebouw aan het IJ. Van Wijk: "Ondergronds is het een stuk kouder dan bovengronds, daarom heet mijn project ook 16 graden Celsius. Als je naar beneden gaat, kom je in een soort andere wereld terecht. Bovendien moet alles altijd maar mooi zijn, onder de grond is het nuttig en functioneel. Dan gaat een andere vormtaal leven." Foto Marten van Wijk

„Andere fotografen gaan altijd maar ver weg, ik wilde kijken wat er allemaal te ontdekken viel in mijn eigen stad”, vertelt net afgestudeerd HKU-student Marten van Wijk.

Ooit hoorde hij dat er in Amsterdam veel ondergrondse ruimtes zijn die nooit worden gebruikt. Hij besloot op ontdekkingsreis te gaan. „Ik belde de gemeente en kwam erachter dat er heel veel gave ondergrondse ruimtes zijn.” Zo kwam hij terecht in een tunnel onder het VU Ziekenhuis, in het nieuwe gangenstelsel onder het Rijksmuseum en de hierboven afgebeelde brugkelder naast het Muziekgebouw aan het IJ.

Van Wijk: „Ondergronds is het een stuk kouder dan bovengronds, daarom heet mijn project ook 16º Celsius. Als je naar beneden gaat, kom je in een soort andere wereld terecht. Boven moet alles altijd maar mooi zijn, onder de grond is het nuttig en functioneel. Dan gaat een andere vormtaal leven.”

Dit project is, samen met andere projecten, tot en met zondag 27 juni te bezichtigen tijdens de Eindexamenexpositie van de faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving van de HKU.