Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Nieuw plan voor NHM na de zomer

Het Nationaal Historisch Museum (NHM) moet voor 1 september een nieuw plan presenteren waarin het museum en de parkeergarage binnen het beschikbare budget van 50 miljoen euro gebouwd kunnen worden. Dat maakte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA), Cultuur) gisteren duidelijk in een overleg met de Tweede Kamer.

Aanleiding van het spoedoverleg was een uitgelekt rapport van ingenieursbureau Grontmij waaruit bleek dat de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor het museum naast het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) geschat wordt op 60 miljoen euro. Het Rijk heeft voor de totale bouw van het NHM 50 miljoen euro beschikbaar gesteld.

In een brief aan de Raad van Toezicht van het NHM wees Van Bijsterveldt erop dat door de betrokken partijen nog niet alle varianten in beeld zijn gebracht met betrekking tot het „knelpunt parkeren”. Een van de alternatieven die Grontmij aandraagt is een vlak parkeerterrein van 7,5 miljoen. „Het is aan de provincie en de gemeente om die optie verder te onderzoeken”, aldus de staatssecretaris. Van Bijsterveldt noemde het bedrag van 60 miljoen voor alleen de parkeergarage „waanzin”. „Dat gaan we nooit doen”, aldus de staatssecretaris.

De grappen over de verwikkelingen rondom de bouw van het historisch museum vlogen gisteren over de tafel. Elbert Dijkgraaf (SGP) had het over de „Haagse slag om Arnhem” en noemde het NHM „nu al een historisch museum”. Mariko Peters (GroenLinks) gaf aan dat de „soap” rondom het NHM inmiddels was veranderd in een „dramaserie”. Peters liet blijken dat beide opties – een dure ondergrondse parkeergarage en een garage in het natuurgebied – voor GroenLinks niet acceptabel zijn. Nader onderzoek noemde zij „geldverspilling”. Ook waarschuwde zij dat de bouw van een parkeerplaats in beschermd natuurgebied voor vertraging kan zorgen. „Dan krijg je te maken met Europees recht en ingewikkelde juridische procedures.”

Jasper van Dijk (SP) meende dat „we niet hoeven vast te houden aan Arnhem.” In de lijn van SP-voorman Jan Marijnissen wees hij op een fusie met het Huis voor democratie en rechtsstaat in Den Haag als „goede optie”.

Boris van der Ham (D66) noemde 60 miljoen voor een ondergrondse parkeergarage „onkies”. „Er is gebluft. Arnhem heeft geadverteerd met iets wat ze niet in de schappen hadden liggen.” Dat het museum dan maar in een andere stad moet worden gebouwd, zoals Van Dijk suggereerde, wees hij af. Pas als de betrokken partijen er in Arnhem niet uitkomen moet „de pitch worden teruggelegd”, aldus Van der Ham.

Een meerderheid van de Kamer besloot gisteren het onderzoek naar het parkeren af te wachten.