Met wie praat Rosenthal niet?

Informateur Uri Rosenthal spreekt vandaag met fractievoorzitters Pechtold (D66) en Halsema (GroenLinks). Een paar opties zijn inmiddels al langsgekomen:

Middencoalitie. Gisteren had Rosenthal Rutte (VVD), Cohen (PvdA) en Verhagen (CDA) uitgenodigd om te onderzoeken of met deze partijen een kabinet te vormen valt. Maar Cohen zei eergisteren al dat hij niet over deze ‘middencoalitie’ wil onderhandelen. Het middenkabinet heeft nog steeds de voorkeur van Mark Rutte.

Vijfpartijenkabinet. Cohen liet gisteren weten dat hij een vijfpartijenkabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks wil. Pechtold en Halsema reageerden daar afwijzend op. Volgens hen is het daarvoor te vroeg. Een woordvoerder van Cohen liet daarop weten dat een vijfpartijenkabinet „nu niet realiseerbaar lijkt”.

Paars Plus. Eergisteren liep de verkenning van Paars Plus van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks vast.

Rechts. Eerder mislukten gesprekken tussen VVD, PVV en CDA.

De informateur heeft nog niet gesproken met Roemer (SP), Van der Staaij (SGP), Thieme (PvdD) en Rouvoet (CU). (NRC)