Kort nieuws Wetenschap

Homocysteïne is minder belangrijk bij hartaanvallen

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 24 juni. Een lager homocysteïnegehalte in het bloed beschermt niet tegen hartaanvallen. Dat is lang gedacht. Een hoog homocysteïne kreeg aan het eind van de vorige eeuw van sommige onderzoekers dezelfde status als hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Als die lager worden daalt de kans op hartongelukken. Bij homocysteïne gaat een hoog gehalte weliswaar gepaard met meer hartaanvallen, maar verlagen verandert daar niets aan. Uit een groot Brits onderzoek onder ruim 12.000 mensen waarvan de hartziekten bijna 7 jaar werden geregistreerd blijkt dat verlagen van het homocyteïnegehalte niets doet. De publicatie verscheen gisteren in het Journal of the American Medical Association.

Stervende kokkels

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 24 juni. Zandplanten in de Oosterschelde liggen sinds eind vorige week vol met dode en stervende kokkels. Dat maakten biologen van het ecologisch instituut NIOO in Yerseke gisteren bekend. Op alle drie de platen die tot nu toe onderzocht zijn, is de sterfte zeer groot. „Het beeld wordt sterk bepaald door pas gestorven kokkels, en de geur van verrotting”, vertelt onderzoeker Peter Herman. De oorzaak is onbekend. Mogelijk gaat het om voedselgebrek of een infectie. Andere schelpdieren zoals mossels en oesters zijn gezond. Biologen gaan nu onderzoeken of de sterfte zich over de hele Oosterschelde uitstrekt. In de Waddenzee is geen spoor van de ziekte.