Kort nieuws Binnenland

OM pakt homofoob geweld beter aan in Amsterdam

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 24 juni. Het Openbaar Ministerie (OM) en het COC in Amsterdam hebben afspraken gemaakt voor een betere aanpak van homofoob geweld. Dat maakte het COC gisteren bekend. Het OM wil themazittingen beleggen waarbij bijvoorbeeld geweldszaken gericht tegen homoseksuelen op één dag worden behandeld. Ook wil justitie vaker gesprekken voeren met slachtoffers, voordat de rechtszaak dient. Verder komt er een beter registratiesysteem voor deze vorm van geweldsmisdrijven. Amsterdam werd onlangs opgeschrikt door een aantal zaken waarbij sprake was van geweld tegen homoseksuelen.

Poch verdacht van 615 verdwijningen

Buenos Aires, 24 juni. De voormalige Transaviapiloot Julio Poch wordt ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van 615 personen. Dat zegt onderzoeksrechter Sergio Torres in zijn argumentatie om Poch te blijven vervolgen en daarom in preventieve hechtenis te laten. Julio Poch werd op 22 september 2009 in de Spaanse stad Valencia gearresteerd op verdenking van deelname aan de zogeheten vluchten des doods. Tijdens de militaire dictatuur in Argentinië werden tegenstanders van het regime uit vliegtuigen in zee of in de Río de La Plata gegooid. (ANP)

Pers laat lokale politiek liggen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 juni. De lokale politiek wordt door minder schrijvende journalisten gevolgd dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw onder 156 raadsgriffiers. Een kwart van de gemeenten zag een afname van het aantal journalisten bij raadsvergaderingen. Groningen, Gelderland en Noord-Holland scoren gemiddeld het laagst. De commissie-Brinkman (innovatie en toekomst pers) uitte een jaar geleden haar bezorgdheid over de controlerende taak van de regionale pers die de afgelopen jaren is uitgehold.

Rotterdam brengt CO

2-uitstoot terug

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 juni. Rotterdam zegt vorig jaar één megaton minder CO2 te hebben uitgestoten dan in 2008, vooral dankzij milieuvriendelijke maatregelen. Dat blijkt uit cijfers die het Rotterdam Climate Initiative vandaag bekend heeft gemaakt. Het is de eerste CO2-reductie sinds 2006. De havenstad geldt als een van de grootste vervuilers van Nederland. Rotterdam heeft zichzelf ten doel gesteld de uitstoot van koolstofdioxide fors te reduceren, van de huidige circa 32 miljoen ton naar 14 miljoen ton in 2025.

Cees Fasseur voor rechter gedaagd

Amsterdam, 24 juni. De kinderen van Gerrie van Maasdijk, in de jaren 50 algemeen secretaris en kamerheer van koningin Juliana, dagen hofbiograaf Cees Fasseur en uitgeverij Balans voor de rechter wegens smaad. De erfgenamen Robert en Eleanore van Maasdijk vinden dat Fasseur onwaar en onnodig grievend over hun vader heeft geschreven in zijn eind 2008 gepubliceerde boek Juliana & Bernhard, het verhaal van een huwelijk. (ANP)

Orka gevangen in de Waddenzee

Harderwijk, 24 juni. De jonge orka die gisteravond in de Waddenzee is gevangen, heeft de nacht goed doorstaan. „Ze heeft een paar pondjes vis gegeten. Dat is een goed teken, maar haar toestand blijft zorgwekkend”, zegt een woordvoerder van het Dolfinarium in Harderwijk, waar het dier is ondergebracht. Medewerkers vingen het zoogdier tussen Lauwersoog en Ameland. In 1947 werd voor de laatste keer een levende orka in de Wadenzee gesignaleerd. (ANP)

Otter duikt weer op in natuurgebied

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 juni. Voor het eerst in dertig jaar is in natuurgebied De Vechtplassen (Ankeveense, Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen) een otter gesignaleerd. Het dier is vermoedelijk afkomstig uit Overijssel, waar in 2002 een aantal exemplaren van de toen verdwenen soort werd uitgezet.