Internationaal kort

Boegbeeld Vlaamse christen-democraten Thyssen stapt op

Brussel. Voorzitter Marianne Thyssen van de Vlaamse christen-democratische CD&V is gisteren opgestapt. Op een persconferentie verklaarde ze dat de slechte resultaten van haar partij bij de Belgische parlementsverkiezingen van 13 juni de aanleiding zijn voor het vertrek. Thyssen fungeerde bij die verkiezingen als lijsttrekker voor de Senaat. Ze was ook de premierskandidaat voor haar partij. CD&V boekte 13 juni het slechtste resultaat ooit. Thyssen was kort voor de verkiezingen premier Yves Leterme opgevolgd als boegbeeld van de partij. (ANP)

Excuses Kan voor bevolking Okinawa

TOKIO. De nieuwe Japanse premier Naoto Kan heeft gisteren de bevolking van het zuidelijke eiland Okinawa zijn verontschuldigingen aangeboden voor de grote concentratie van Amerikaanse troepen op het eiland. Op zijn eerste bezoek aan Okinawa als premier sprak Kan zijn dankbaarheid uit voor het feit dat „deze last een bijdrage levert aan de vrede en veiligheid in de Stille Oceaan”. Tijdens de herdenking van de slag om Okinawa, waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 150.000 burgers omkwamen, beloofde Kan de militaire last op het eiland te verminderen. De kwestie Okinawa leidde onlangs tot het vertrek van Kans voorganger, Yukio Hatoyama, die de eilandbewoners had beloofd de Amerikaanse helikopterbasis te verwijderen van het eiland. (Reuters, AP)

Coalitievorming in Slowakije mislukt

Bratislava. De president van Slowakije, Ivan Gasparovic, heeft centrum-rechtse partijen gevraagd een regering te vormen. Het verzoek kwam nadat Robert Fico, de Slowaakse premier, gisteren zijn pogingen staakte om een nieuwe coalitie te vormen. Een nieuwe coalitie was nodig na de parlementsverkiezingen op 12 juni. Die werden gewonnen door de partij van Fico, maar kreeg geen absolute meerderheid. De centrum-rechtse partijen kregen dat gezamenlijk wel. De partijen voerden campagne op flinke bezuinigingen en verstevigde banden met Hongarije. Vorige week sloten ze een coalitie met Fico’s partij uit, waardoor zijn pogingen om een coalitie te vormen kansloos waren. (BBC, Reuters)

‘Libië negeert rechten van migranten’

Algiers. Libië negeert de rechten van migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara. De recente beslissing om de vertegenwoordiging van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR het land uit te zetten, maakt de migranten nog kwetsbaarder dan ze al zijn, zo waarschuwt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een gisteren gepubliceerd rapport. Volgens Amnesty zitten veel migranten opgesloten in overvolle detentiecentra of worden ze naar huis gestuurd zonder dat hun asielverzoeken worden behandeld. (Reuters, AP)

Lees het rapport over Libië op amnesty.org