Economie kort

Rusland vermindert toevoer van gas naar Wit-Rusland opnieuw

MOSKOU. Rusland heeft de toevoer van gas naar Wit-Rusland gisteren verder verminderd. Werd dinsdag de toevoer met 30 procent teruggebracht, gisteren was dat 60 procent. Topman Alexei Miller van het Russische gasbedrijf Gazprom zegt dat Wit-Rusland nog steeds geen aanstalten maakt om een rekening te betalen die nog uitstaat. Wit-Rusland verklaarde gisteren dat het zijn gasrekening aan Rusland heeft betaald en waarschuwde de doorvoer van gas naar andere Europese landen te stoppen tot Moskou zijn eigen schulden aan Wit-Rusland voldoet. Het is de derde achtereenvolgende dag dat de gastoevoer wordt verminderd. Wit-Rusland heeft gedreigd gas af te tappen dat voor Europa is bestemd, om in de behoefte van het eigen volk te kunnen voorzien. Volgens Miller gaat de doorvoer van gas naar Europa via Wit-Rusland nog gewoon door. Bovendien heeft Oekraïne beloofd meer gas door te voeren naar Europa, bij tekorten. Deskundigen denken dat het conflict geen grote gevolgen zal hebben voor huishoudens in Europa. Tot gisterochtend was er nog geen verminderde toevoer naar Europa te merken, stelde de woordvoerster van EU-commissaris Günther Oettinger (Energie). (AP, ANP)

‘Laat werknemers dagen opsparen’

AMSTERDAM. De vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn tegen het wetsvoorstel van het kabinet om het opsparen van vakantiedagen aan banden te leggen. Nu kunnen werknemers hun vakantiedagen nog vijf jaar opsparen. Als het aan het kabinet ligt, wordt dat in de toekomst teruggebracht tot anderhalf jaar. Het kabinet stemde vrijdag in met een wetsvoorstel. Te lang uitstellen van vakantie zou de veiligheid en gezondheid in gevaar brengen. Het voorstel geldt alleen voor de twintig wettelijke vakantiedagen waar iedereen recht op heeft. Extra dagen vallen buiten de regeling. De vakcentrales wijzen erop dat in 2002 de verjaringstermijn juist is verlengd van twee naar vijf jaar, zodat werknemers kunnen sparen voor een sabbatical of studieverlof. (ANP)

Inkomen boer op laagste peil in 20 jaar

Door een onzer redacteuren

Den haag. Nederlandse boeren en tuinders hebben in het afgelopen recessiejaar hun jaarinkomen zien halveren van 50.000 naar 24.000 euro. Van dat bedrag was nog maar 5.500 euro afkomstig van agrarische activiteiten, het laagste niveau in twintig jaar. In 2008 waren de landbouwactiviteiten bij een gemiddeld agrarisch bedrijf nog goed voor een inkomen van 36.000 euro, 72 procent van het totale jaarinkomen. Vorig jaar verdienden boeren meer buiten hun bedrijf – gemiddeld 18.500 euro per jaar – dan erbinnen. Dat blijkt uit het Landbouw Economisch Bericht dat het Landbouw Economisch Instituut (LEI) onlangs publiceerde. De inkomstendaling kwam volgens onderzoeker Petra Berkhout van het LEI vooral door de lage prijzen voor landbouwproducten. In 2009 daalden de prijzen gemiddeld 8 procent. Dat werd niet gecompenseerd door de productieverhoging van 3 procent. De verschillen binnen de sectoren zijn groot. Terwijl het inkomen van akkerbouwers redelijk op peil bleef, leverden met name glastuinbouwers flink in. Hun inkomen over 2009 was zelfs negatief. Het aantal faillissementen in de agrarische sector kwam uit op honderd, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Boete voor makers badkamerspullen

BRUSSEL. De Europese Commissie heeft een boete van 622 miljoen euro opgelegd aan zeventien fabrikanten van kranen en andere badkamermaterialen. De bedrijven, waaronder Villeroy & Boch, hebben twaalf jaar lang illegale afspraken gemaakt over de markt, ook in Nederland. De bedrijven zijn onder meer afkomstig uit Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Er zitten geen Nederlandse ondernemingen bij. Volgens EU-commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) hebben de bedrijven prijsafspraken gemaakt voor allerlei badkameronderdelen in zes landen met in totaal 240 miljoen inwoners. Naast Nederland ging het om België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. De hoogste boete – ruim 326 miljoen – is voor het Amerikaanse bedrijf Ideal Standard. (ANP)