BP heeft weer nieuwe problemen met olielek

BP heeft nieuwe problemen met het dichten van het lek in de Golf van Mexico. Een onderwaterrobot botste tegen het systeem waarmee BP een deel van de olie opvangt. Daardoor moest gisteren de kap over het lek worden weggehaald.

Die kap vangt elk etmaal 2,6 miljoen liter olie op, 1,7 miljoen liter wordt verbrand. In het slechtste scenario spuit nu 9,5 miljoen liter olie per etmaal de zee in. Het systeem zou gisteren mogelijk weer starten.

BP maakte gisteren ook bekend dat de Amerikaan Bob Dudley de verantwoordelijkheid voor de reparatie op zich neemt. Hij vervangt de Brit Tony Hayward, die de woede van de Amerikanen op zich haalde toen hij zei dat hij zijn leven terug wilde.

De regering-Obama kondigde gisteren een nieuw verbod op diepzeeboren aan, nadat een rechter het eerdere verbod onwettig had verklaard. Het nieuwe verbod zou ruimte laten voor uitzonderingen. (AP, Reuters)