WK-nieuws

Het wereldkampioenschap voetbal heeft de verschillende rassen die in Zuid-Afrika leven dichter bij elkaar gebracht. Dat betoogde de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma gisteren nadat het nationale voetbalelftal werd uitgeschakeld op het WK. „Voor het eerst in de zestien jaar dat dit land vrij en democratisch is, heeft zwart en wit samen feest gevierd in stadions en fanzones”, aldus Zuma. De president zag „een levendigheid en jubelstemming die we voor het laatst hebben gezien bij de bevrijding van Nelson Mandela in 1990”. Volgens Zuma heeft Zuid-Afrika een verplichting richting het hele continent. „We zijn in naam van Afrika gastheer van het WK. Wij moeten dit toernooi succesvol maken en tot nu toe slagen we daar buitengewoon goed in. Dit WK moet een katalysator zijn voor de ontwikkeling van Zuid-Afrika.”

Zuid-Afrika is het eerste gastland in de historie van het WK dat is uitgeschakeld in de eerste fase. De Afrikanen eindigden als derde in poule A. Bij voorgaande WK’s bereikte het gastland minimaal de achtste finales. Zes keer veroverde het gastland de wereldtitel: Uruguay (1930), Italië (1934), Engeland (1966), West-Duitsland (1974), Argentinië (1978) en Frankrijk (1998). De ‘minste’ prestatie van een gastland tot nu toe was van Japan in 2002. De Aziaten strandden in de achtste finales, medeorganisator Zuid-Korea werd vierde. Vier jaar geleden reikte Duitsland als organisator van het WK tot de derde plaats.

Na afloop van de wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Frankrijk weigerde de Franse bondscoach Raymond Domenech de uitgestoken hand van zijn collega Carlos Alberto Parreira. Domenech, die zijn laatste interland coachte, wilde niet vertellen waarom hij na de nederlaag in discussie met Parreira raakte. „Ik heb geen zin om op deze vraag te antwoorden”, zei de Fransman toen hem op de persconferentie naar het incident werd gevraagd. Toen de aanwezige journalisten een nieuwe poging deden, reageerde Domenech: „Zijn er nog andere vragen?” Daarmee lieten de media zich echter niet afschepen. „Waarom geeft u geen antwoord op deze vraag?”, vroeg een journalist. Domenech: „Zijn er nog andere vragen? Als dit de de vragen zijn die jullie gaan stellen, dan stap ik op. We leven niet in dezelfde wereld.” Parreira wilde wel wat kwijt over de woordenwisseling. „Ik geloof dat het was omdat ik kritiek had op zijn team toen ze zich kwalificeerden, maar ik weet niet eens meer wat ik toen heb gezegd. Zijn assistenten vertelden me dat hij daarom boos was.” Frankrijk had in de play-offwedstrijd tegen Ierland een controversiële handsbal van Thierry Henry nodig om zich te kwalificeren voor het WK.