Van desillusie naar nog erger

Het Einde van een Wereld, kopte sportkrant L’Équipe vanmorgen boven een foto van afdruipende spelers van het Franse elftal.

Dat Les Bleus hun uitschakeling wisten te bezegelen met een nederlaag tegen Zuid-Afrika wekte geen verbazing. „Wat wil je, als je niet traint”, becommentarieerde ex-verdediger Bixente Lizarazu nog altijd „geschokt” vanuit Zuid-Afrika.

Minister van Sport Roselyne Bachelot zag als enige nog een lichtpuntje, in „het mooie doelpunt” van middenvelder Florent Malouda. Zijn intikkertje was de eerste goal van de Fransen sinds het kwalificerende doelpunt tegen Ierland in november 2009, met de hand voorbereid door Thierry Henry.

Raymond Domenech weigerde gisteren na zijn laatste wedstrijd als bondscoach de hand te schudden van coach Carlos Perreira van Zuid-Afrika, omdat deze de Franse kwalificatie ten koste van de Ieren destijds onterecht had durven noemen.

De Franse kranten zwaaiden vanmorgen een coach uit die de Fransen vier jaar lang van desillusie naar erger voerde. „Nogmaals bravo”, kopte Libération cynisch. „De nachtmerrie is eindelijk voorbij”, oordeelde Le Figaro. „Dankjewel en tot ziens”, vatte Le Parisien samen.

Maar de grote afrekening komt nog. Van alle kanten wordt geroepen om een „grote schoonmaak” bij de Franse voetbalbond, die de omstreden Domenech jaren bleef beschermen. De selectie wordt verweten de eer van het land te hebben bezoedeld (zei Bachelot) en kwaliteit te ontberen (Arsenal-coach Arsène Wenger).

Sommige spelers boden gisteren het Franse volk excuses aan. De opzij geschoven aanvoerder Patrice Evra belooft nog te vertellen „wat er werkelijk gebeurd is”. Hij onthulde gisteren dat hem door de leiding van het Franse elftal „verboden” was aanwezig te zijn bij de persconferentie een dag voor de laatste wedstrijd, in strijd met de FIFA-verplichtingen voor aanvoerders.

Domenech zei bij die gelegenheid dat „sommige spelers” mogelijk niet tegen Zuid-Afrika wilden spelen. Evra zei gisteren dat hij dolgraag wilde spelen. Domenech gaf na het duel toe dat alleen verdediger Eric Abidal had aangegeven zich niet goed te voelen.

„Ik houd van Les Bleus”, zei Domenech en hij hield vol dat het team de potentie heeft goede prestaties te behalen. Hij wenste succes aan zijn opvolger, ex-topspeler Laurent Blanc, die de afgelopen jaren coach van Bordeaux was. Blancs sterspeler daar was Yoann Gourcuff, de spelverdeler die gisteren tegen Zuid-Afrika rood kreeg toen Frankrijk net met 1-0 achter stond.