Nederland kort

Kopstuk Nederlandse onderwereld gepakt op verzoek van Italië

ROTTERDAM. De nationale recherche heeft gisteren op verzoek van justitie in Italië drie mannen en een vrouw in Nederland aangehouden. Een van de opgepakte verdachten is Greg R., die geldt als een kopstuk in de Nederlandse onderwereld. R.’s advocaat Nico Meijering heeft de arrestatie van zijn cliënt bevestigd. Ze worden verdacht van deelname aan een omvangrijke drugsorganisatie, die grote hoeveelheden cocaïne vanuit Latijns-Amerika in Italië en Nederland op de markt brengt. De verdachten werden opgepakt in Amsterdam, Amstelveen, Alblasserdam en Nieuwegein. Twee van de mannen en de vrouw zijn Nederlands. De andere man is een Italiaan. De onderzoeksrechter in het Italiaanse Calabrië had vorige week Europese aanhoudingsbevelen voor de vier uitgevaardigd. De maximumstraf die de vier vermeende drugscriminelen boven het hoofd hangt, bedraagt in Italië dertig jaar cel. In Nederland loopt ook een strafzaak tegen R. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een transport van ruim 2.200 kilo cocaïne van Brazilië naar Nederland. R. ontkent deze aanklacht. (ANP)

Ontslagen ziekenhuis Maastricht om tekort

Maastricht. Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) neemt aanvullende maatregelen om een resterend tekort van 7 miljoen euro weg te werken. Structureel verdwijnen 260 voltijdbanen in het ziekenhuis. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het ziekenhuis heeft dat gisteren bekendgemaakt. Het azM moet in 2010 en 2011 in totaal 30 miljoen euro bezuinigen. Vorig jaar is al ingegrepen en inmiddels is voor circa 11 miljoen euro bespaard met bijvoorbeeld een regeling voor ouderen en een vacaturestop. De raad van bestuur van het azM verwacht dat natuurlijk verloop onvoldoende besparing oplevert. „Het is dan ook onvermijdelijk om functies boventallig te verklaren.” Met training, opleiding en detachering hoopt het ziekenhuis personeel naar ander werk te begeleiden. Met de vakbonden is overleg over een nieuw sociaal plan. (ANP)

‘SIOD schendt privacy in strijd tegen fraude’

DEN HAAG. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) schendt de privacy in zijn strijd tegen fraude in de sociale zekerheid. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gisteren geconcludeerd op basis van een onderzoek. Het CBP heeft bekeken hoe de SIOD verschillende bestanden heeft gekoppeld en risicoprofielen heeft ontwikkeld. Uit deze analyse is gebleken dat de onderzochte personen niet zijn geïnformeerd over de verwerking van hun persoonsgegevens. Ook zijn deze gegevens langer bewaard dan noodzakelijk was. Verder zijn er geen maatregelen aantoonbaar vastgelegd die de gevoelige privé-informatie moeten beveiligen, aldus het CBP. De geconstateerde gebreken zijn in strijd met de Wet bescherming persoonsgegeven, stelt het CBP. Op het ministerie van Sociale Zaken is gisteren kennis genomen van de conclusies van het CBP. „We zullen onze werkwijze waar nodig en waar mogelijk ook aanpassen aan de gestelde eisen”, aldus een woordvoerder. (ANP)

Man krijgt tbs na moord op zoontje

HAARLEM. De rechtbank in Haarlem heeft gisteren de 37-jarige Dennis G. uit Beverwijk tbs met dwangverpleging opgelegd voor de moord op zijn 7-jarige zoontje, vorig jaar. De man liep met het kind de A22 op bij Beverwijk. Het jongetje overleed nadat hij en zijn vader onder een vrachtwagen waren gekomen. Daarbij raakte de vader zwaargewond. Dennis G. was volledig ontoerekeningsvatbaar door een psychose. Hij slikte medicijnen, maar die nam hij vaak niet in. Hij was geobsedeerd door spiritisme, numerologie, spirituele en occulte zaken. Volgens zijn vrouw en een vriend wilde hij zijn zoontje offeren, omdat hij op die manier zijn eigen verloren ziel terug wilde vinden. (ANP)