Kort nieuws Kunst

Jackson verdient na dood 1 mld dollar

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 23 juni. De verkoop van de muziek van Michael Jackson heeft het afgelopen jaar een miljard dollar (ruim 814,4 miljoen euro) opgebracht. Dat heeft het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard berekend. De popster overleed aanstaande vrijdag precies een jaar geleden. In dat jaar bracht de verkoop van zijn platen 350 miljoen euro op. De film This Is It, over zijn repetities voor de serie shows in Londen die zijn comeback hadden moeten zijn, bracht wereldwijd meer dan 260 miljoen euro op.

Polaroid Collectie brengt 10,2 mln op

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 23 juni. De foto’s uit de Polaroid Collectie die de afgelopen twee dagen werden geveild door Sotheby’s in New York hebben in totaal 10,2 miljoen euro opgebracht. Het veilinghuis had van tevoren geschat dat de verzameling tussen de 5,6 en 8,6 miljoen euro zou opbrengen. Voor foto's van onder anderen Ansel Adams, Lucas Samaras en Harry Callahan werden recordbedragen betaald.

Keramiek geveild

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 23 juni. De keramiekcollectie van de vorig jaar overleden verzamelaar Jacob van Achterbergh is gisteravond in Rotterdam geveild voor 280.000 euro, inclusief opgeld. Het nieuwe veilinghuis Gavelers bood de collectie moderne Europese keramiek aan. Topstuk van de veiling was een schaal van de Turkse keramiste Alev Siesbye, die 6.000 euro opbracht.