Kort nieuws Economie

ArcelorMittal ziet vraag staal dalen

New York, 23 juni. De vraag naar staal in de Verenigde Staten en Europa stijgt nog in het tweede kwartaal, maar zal in de tweede helft van het jaar afzwakken. Dit zei topman Lakshmi Mittal van ’s werelds grootste staalproducent ArcelorMittal gisteren op een conferentie in New York. De vraag blijft volgens Mittal wel positief, maar zal de laatste zes maanden door seizoensinvloeden teruglopen. „Europese klanten nemen een afwachtende houding in. Tevens zijn de voorraden dan nog laag”, zei Mittal. Bij Amerikaanse afnemers ziet hij eenzelfde patroon. Bovendien verloopt het economisch herstel nog langzaam, zag de topman. (ANP)

Verkoop huizen VS onverwacht lager

Washington, 23 juni. De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in mei in vergelijking met een maand eerder onverwacht gedaald. De verkoop nam met 2,2 procent af tot 5,66 miljoen op jaarbasis. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse branchevereniging van makelaars. In april werden op jaarbasis een herziene 5,79 miljoen bestaande huizen verkocht. Dat was het hoogste niveau in vijf maanden. De markt voor bestaande woningen is goed voor ongeveer 85 procent van de totale huizenmarkt in de VS. (ANP)

Brussel: kartel van scharniermakers

Brussel, 23 juni. De Europese Commissie verdenkt negen Europese fabrikanten van scharnieren voor raam- en deurbevestigingen van ongeoorloofde samenwerking. De commissie heeft de fabrikanten hiervan op de hoogte gesteld, is gisteren bekendgemaakt. In juli 2007 voerde de commissie onaangekondigde inspecties uit bij de bedrijven. Ze worden ervan verdacht een kartel te hebben gevormd om de prijzen te kunnen verhogen. (ANP)