6 redenen om uit te gaan

John Hurt in An Englishmen Scene uit de film An Englishmen in New York (2009)
John Hurt in An Englishmen Scene uit de film An Englishmen in New York (2009)

1 Afstudeerwerk

MADE at WdKA

Rotterdam, Las Palmas, Wilhelminakade 326. Open: 16-20u. Entree gratis. www.wdka.nl

Met MADE at WdKA presenteert de WdKA deze zomer 350 afstudeerders van zowel de hbo bachelor- als masterstudierichtingen. Vandaag is de opening van de vormgevingsstudenten.

2 Filmfestival

Arab Film Festival

Rotterdam, Cinerama Filmtheater. 23 t/m 27 juni. www.arabfilmfestival.nl

Tiende editie met de meest recente Arabische films, documentaires en bekende gasten uit de Arabische filmwereld. Te zien zijn circa 45 films uit 20 Arabische en Europese landen. Om 20 uur draait de openingsfilm The Magic Past. Een aantal bekende Arabische supersterren, kunstenaars en producenten zullen aanwezig zijn. Tijdens het afsluitingsfeest worden de Gouden Havik en de Zilveren Havik uitgedeeld aan de beste films en documentaires.

3 Clubavond

Pecha Kucha Night Amsterdam

Amsterdam, Tolhuistuin. Aanvang 20.50u., begin 21.30u. www.tolhuistuin.nl

Speciale zomereditie van de roemruchte Pecha Kucha Night. Deze inspirerende nacht wordt georganiseerd door Golfstromen en vindt plaats in de sprookjesachtige Tolhuistuin aan de oevers van het IJ, tegenover Amsterdam Centraal. Pecha Kucha is een internationale open clubavond waarbij 12 verschillende creatievelingen (architecten, ontwerpers, kunstenaars etc.) hun ideeën en werk presenteren in een inmiddels wereldberoemd format: 20 dia’s van 20 seconden. Met oa: Nalden (Nalden.net), Rob Voerman, Zelda Beauchampet en Leonard van Munster.

4 Film

Gay & Lesbian Summer Tour

Nijmegen, Lux. 17 juni t/m 16 juli. 19.30u. Entree: 5,50-8,50 euro. www.lux-nijmegen.nl

Elke film is drie of vier avonden te zien. Vanaf vandaag: An Englishman in New York (Richard Laxton, 2009). De film gaat over de gloriejaren van Quentin Crisp. Crisp, beroemd geworden na de publicatie van zijn memoires, emigreert naar Manhattan als hij een theatercontract in de wacht sleept. Daar is hij al snel een bekend gezicht op de feestjes in Manhattan. Totdat hij zich impopulair maakt door verkeerde opmerkingen over aids te maken.

5 Tentoonstelling

Herman Scholten – ruimte voor textiel

Amersfoort, Mondriaanhuis. T/m 26 sept., 11-17u. Tot 18 jaar gratis, anders 5 euro. www.mondriaanhuis

Vier zalen van het museum zijn gevuld met wandkleden met opvallende afmetingen van textielkunstenaar Herman Scholten; deze tentoonstelling laat een overzicht zien van deze nestor van de Nederlandse moderne textielkunst.

6 Tentoonstelling

Patent Parade

Maastricht, Centre Céramique. T/m 25 juli. www.centreceramique.nl

Interactieve tentoonstelling over uitvinden en octrooibescherming in Nederland. De uitvindingen zijn te bekijken en aan te raken, denk aan bijvoorbeeld aan de allereerste cd-speler, een doorsnede van de Senseo of aan de klapschaats. Test zelf de rollator met stoepoploper.