6 films over goochelaars

1Scoop (Woody Allen, 2006). Scarlett Johansson is een ambitieuze studente journalistiek die via een inmiddels overleden journalist, gespeeld door Ian McShane, een primeur krijgt toegespeeld. Woody Allen (1935), die zelf een goochelaar speelt, doet zijn leeftijd eer aan en is voor Johansson een soort surrogaatvader.

2Next (Lee Tamahori, 2007). Nicolas Cage speelt een goochelaar die twee minuten vooruit in zijn leven kan kijken. Zo weet hij voortdurend wat hij vooral niet moet doen. Probleem: als je naar de toekomst kijkt, verandert die en dan verandert alles.

3The Prestige (Christopher Nolan, 2007). Film over twee ambitieuze illusionisten, Borden (Christian Bale) en Angier (Hugh Jackman). Ze zijn eerst collega’s, dan rivalen die elkaars trucs proberen te stelen, en ten slotte doodsvijanden.

4The Illusionist (Neil Burger, 2007). In zijn jeugd ontmoet een zoon van een timmerman een magiër en daarna besluit hij zijn leven te wijden aan tovenarij. Vijftien jaar later komt hij oog in oog te staan met zijn jeugdliefde, die inmiddels verloofd is met een prins.

5See you in Vegas (Antoinette Beumer en Maaike Krijgsman, 2007). Documentaire over illusionist Hans Klok die laat zien hoe hij toegroeide naar een internationaal podium. De film laat volgens de makers zien dat je iets groots kunt bereiken als je het écht wilt. Maar daar moet veel voor wijken – Klok dankte zelfs zijn broer af.

6Blind Date (Stanley Tucci, 2008). De man is een verlopen goochelaar, de vrouw een verlepte bloem die hij keer op keer uit zijn hoge hoed probeert te toveren. Ze kunnen niet normaal meer communiceren. Dus spelen ze ‘spelletjes’. Ze zetten contactadvertenties in de kranten en proberen als een van hun alter ego’s met elkaar in contact te komen. Remake van film van Theo van Gogh.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het artikel op pagina 12 over de goochelaar die mediums ontmaskert.