Huta Galung is meerjarenproject

Gisteren maakte Jesse Huta Galung zijn debuut op Wimbledon. Het liep uit op een kort verblijf in Londen.

Jesse Huta Galung, wie was dat ook alweer? Dat zullen veel mensen zich hebben afgevraagd toen zij gisteren de wedstrijd zagen tussen de Nederlandse tennisser en zijn Amerikaanse opponent Brendan Evans, in de eerste ronde van Wimbledon.

Het afgelopen jaar deed Huta Galung zelden van zich spreken. Nu eens had hij een future gewonnen, dan weer werd hij opgeroepen voor het Davis-Cupteam. Maar echt vlotten wilde het niet met zijn carrière. Momenteel staat hij 285ste op de wereldranglijst.

„Jesse is een meerjarenproject”, stelde zijn coach Willem Jan van Hulst voorafgaand aan diens debuut in het hoofdtoernooi van Wimbledon. „We werken nu twee jaar samen en hebben veel ups en downs meegemaakt. Vooral vorig jaar zat het hem niet mee. Bij het challengertoernooi in Scheveningen moest Jesse als titelverdediger veel punten verdedigen. Als je dan in de eerste ronde wordt uitgeschakeld, komt dat hard aan.”

Ook zijn nederlaag van gisteren tegen de Amerikaanse nummer 318 van de wereld (3-6, 6-7 en 3-6) zal hem nog lang bijblijven. „Dit is flink incasseren”, zuchtte de tennisser die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt. „Iedereen zei vooraf: wat een gunstige loting. Maar vergeet niet dat mijn tegenstander ook drie kwalificatiepartijen heeft gewonnen. Bovendien kan hij aardig serveren. Hij maakte evenveel kans op de zege als ik.”

Huta Galung begon redelijk. Tot halverwege de eerste set ging het gelijk op, maar toen werd hij gebroken door de temperamentvolle Amerikaan. Na het verlies in de eerste set moest hij halverwege de tweede weer zijn service inleveren. Huta Galung brak direct terug, maar in de tiebreak verzuimde hij vijf setpunten te benutten. In het restant van de partij kwam hij er niet meer aan te pas.

Gevraagd naar een verklaring voor zijn grillige carrièreverloop, wees Huta Galung vooral op de mentale aspecten van zijn sport. Als je vaak verliest gaat dat zich in je hoofd vastbijten. Dan wordt het vechten tegen mezelf.” Het inschakelen van een mentale coach heeft hij nooit overwogen. „Ik praat veel met mijn coach en mijn vrouw.”

Volgens Van Hulst gaat Huta Galung te weinig uit van zijn eigen kracht en zijn zijn tactische keuzes niet altijd even goed te volgen. Maar zijn gebrek aan mentale weerbaarheid vormt volgens de coach misschien wel het grootste probleem. „Ik denk dat hij onderschat heeft wat er allemaal bij proftennis komt kijken.”

Huta Galung probeerde gisteren ook de positieve aspecten van zijn Wimbledondebuut voor ogen te houden. Zo stijgt hij naar verwachting naar plaats 240 op de wereldranglijst, en hoeft hij zich voorlopig niet meer te kwalificeren voor de hoofdtoernooien van challengers. Ook had hij zichzelf er tijdens zijn partij tegen Evans op betrapt dat hij genoot van het feit dat hij op het gras van Wimbledon stond. „Je speelt in een grand slam”, dacht ik. „Daar mag je best even bij stilstaan.”