BP kan Tony Hayward maar beter zo snel mogelijk lozen

Het was weken geleden al duidelijk dat de dagen van Tony Hayward bij BP geteld zijn. De topman van het Britse olieconcern heeft in de nasleep van de explosie van het boorplatform in de Golf van Mexico genoeg blunders begaan om het hem onmogelijk te maken zijn carrière na de ramp voort te zetten. Te oordelen naar de manier waarop zowel de raad van commissarissen als Hayward zich gedragen, beseft iedereen dat nu ook.

De verantwoordelijkheid voor het dichten van het lek en voor de schoonmaakoperatie op de langere termijn is overgedragen aan de Amerikaan Bob Dudley. Hij is ook de meest voor de hand liggende interne kandidaat voor de opvolging van Hayward als topman. Dudley rapporteert nog steeds aan Hayward, maar er is geen twijfel meer aan wie nu al met de belangrijkste taken is belast.

Het probleem is dat Hayward de Amerikaanse publieke opinie zó tegen de haren in heeft gestreken, dat iedere geprofileerde rol voor hem het bedrijf met een zware last zou opzadelen en het vertrouwen in BP nog verder zou ondermijnen. Zijn jongste inschattingsfout was dat hij dit weekeinde ging zeilen langs de Britse zuidkust, terwijl de olie nog steeds de zee in stroomt. Intussen zijn nieuwe beschuldigingen opgedoken over wat BP al wist over de problemen voordat het platform de lucht in vloog. En het concern maakt zich op om de obligatiemarkten aan te spreken en bezittingen te verkopen. Geen wonder dat Tony Hayward tevergeefs de kraag van zijn jack optrok in een ijdele poging uit het vizier van de paparazzi te kunnen blijven.

Het is makkelijk om dit als ‘nog een blunder’ van Hayward te beschouwen. Maar het is waarschijnlijker dat dit de daden zijn van een man die zich heeft neergelegd bij het feit dat zijn werk erop zit, en dat de macht hem uit de handen glipt. Hoe dan ook, het zou beter zijn voor Hayward en BP als hij zichzelf tactvoller en waardiger zou gedragen.