Bloemen voor biermeisjes

De twee Nederlandse vrouwen die in Zuid-Afrika gearresteerd waren voor het illegaal reclamemaken voor bierbrouwer Bavaria, worden niet langer vervolgd. Na onderhandelingen tussen de advocaten van de brouwer en die van de wereldvoetbalfederatie FIFA heeft het Zuid-Afrikaanse openbaar ministerie de zaak ingetrokken.

De FIFA, die de zaak aanhangig had gemaakt, „is niet langer geïnteresseerd in vervolging”, zei OM-woordvoerder Mthunzi Mhaga vanochtend op de trappen van de politierechtbank in Johannesburg. FIFA en Bavaria hebben volgens hem een schikking getroffen, maar geen van beide partijen wilde ingaan op de overeenkomst.

Mirte Nieuwpoort en Barbara Castelein werden vorige week op borgtocht vrijgelaten nadat ze bij Nederland-Denemarken, samen met een aantal ingehuurde Zuid-Afrikaanse vrouwen, in oranje jurkjes met het logo van Bavaria aandacht trokken op de tribune. Omdat Bavaria geen officiële sponsor van het WK is, deed de FIFA aangifte van ‘guerrillamarketing’.

In Zuid-Afrika is speciale wetgeving van kracht op grond waarvan oneigenlijke promotie van handelsmerken rondom het voor de wet ‘beschermde’ WK strafrechtelijk vervolgd kan worden. Op overtreding van de Merchandise Marks Act staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Juristen noemden de toepassing van de wet in deze zaak „buiten proportie”. Volgens grondwetdeskundige Pierre de Vos zou voortzetting „de indruk wekken dat Zuid-Afrika niet vrij en democratisch” is. Vervolging was volgens hem „ongrondwettelijk”.

De vrouwen hebben hun paspoorten teruggekregen en verlieten met bloemen de rechtbank.