2 mln boete geëist tegen Trafigura

Justitie heeft gisteren twee miljoen euro boete geëist tegen olieverwerkingsbedrijf Trafigura in de zaak over het vrachtschip Probo Koala. Ook tegen afvalverwerker APS en de gemeente Amsterdam werden boetes geëist, van respectievelijk 250.000 en 150.000 euro.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen drie mannen straffen tot een jaar: chemicus Naeem A. van Trafigura, toenmalig kapitein Sergiy C. van de Probo Koala en oud-directeur Evert U. van APS.

In juli 2006 loosde de Probo Koala in opdracht van Trafigura scheepsafval in Amsterdam. Toen bleek dat het zo schadelijk was dat het daar niet verwerkt kon worden en een alternatief te duur was voor Trafigura, werd het afval teruggepompt en vertrok het schip, uiteindelijk naar Ivoorkust.

Daar werd het afval, dat volgens het Nederlands Forensisch Instituut zeer giftig is, doorgespeeld naar een lokale afvalverwerker. Dat bedrijf dumpte het in de woonwijken van de havenstad Abidjan. Hierdoor stierven volgens lokale autoriteiten zestien mensen en werden meer dan tienduizend mensen ernstig ziek.

Oliebedrijf Trafigura, gevestigd in Nederland, heeft zich volgens het OM in 2006 onder meer schuldig gemaakt aan het verzwijgen van de aard van het aangeboden afval en de illegale in- en uitvoer ervan. Afvalverwerker APS en de gemeente wordt verweten dat zij het afval hebben laten vertrekken. Over de rol van de gemeente Amsterdam zei het OM: „Het kan vergeleken worden met een insluiping waarbij de nachtwaker heeft toegezegd een oogje te zullen dichtknijpen, op voorwaarde dat hij mee profiteert.”

Uit angst voor claims heeft de dienst milieu- en bouwtoezicht van de gemeente ingestemd met het terugpompen van de vervuilde slops door APS, stelt officier van justitie Luuk Boogert. Juist de gemeente, die een voorbeeldfunctie heeft, had beter moeten weten, vindt justitie. Morgen komt in deze zaak de verdediging aan het woord.

Opinie: pagina 7