Voetbal kijken is ook topsport voor hart

De cardioloog, verpleegkundige en apparatuur stonden zaterdagmiddag paraat in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. Op een tafel wachtten koffie, thee en vlaai op gasten. Tv, radio, fotografen en schrijvende pers hadden hun weg gevonden naar de voor een gelegenheid met een groot scherm opgesierde personeelskantine. Alleen de hartpatiënten lieten het afweten. Bij de aftrap was er niemand te bekennen. Rond de 25ste minuut kwamen nog twee patiënten uit het ziekenhuis zelf binnen.

Zij konden, zo was overal groot aangekondigd, onder medische begeleiding naar Nederland-Japan kijken. Verschillende onderzoeken wijzen op de gevaren van het volgen van voetbalwedstrijden. Het belangrijkste, uitgevoerd door Duitsers en gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, constateerde een vier keer zo hoog risico op acute hartproblemen. „Het is niet alleen de stress”, zegt cardioloog Timo Lenderink. „Het is ook het eet- en drinkgedrag rond wedstrijden. Overal in het lichaam is daardoor extra bloed nodig. Dat maakt voetbal kijken tot topsport voor het hart.” Lenderink nam het initiatief voor het experiment in Heerlen. „Het idee ontstond mede naar aanleiding van afgebelde afspraken bij het eerste duel van Oranje. Er was ook iemand die zijn operatie wilde uitstellen vanwege het Nederlands elftal.” Het uitblijven van belangstelling voor het begeleid kijken betekent wat Lenderink betreft niet het einde van de proef. „Ik zou het graag nog eens proberen na de groepsfase, als het voor de toeschouwers nog wat stressvoller wordt.”