Kort nieuws Buitenland

India wil alsnog uitlevering van topman Bhopal

Door onze correspondent

NEW DELHI, 21 juni. India gaat alsnog proberen Warren Anderson, de vroegere topman van Union Carbide, uitgeleverd te krijgen in verband met de gasramp die Bhopal ruim 25 jaar geleden trof. Het is onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten gehoor geven aan het verzoek. In het verleden heeft het Indiase Hooggerechtshof Anderson gevrijwaard van juridische vervolging in India. De regering wil dat vonnis gewijzigd zien te krijgen. Ook krijgen de slachtoffers van Bhopal meer geld. De regering kwam in actie nadat een rechtbank onlangs relatief lage straffen gaf aan Indiase bestuurders en managers en daarover grote ophef was ontstaan.

Z-Afrika: 20 doden na besnijdenissen

Door onze correspondent

Johannesburg, 21 juni. Twintig jongens zijn in de laatste twee weken om het leven gekomen bij mislukte besnijdenissen in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaapprovincie. Zestig jongens met ontstoken genitaliën en uitdrogingsverschijnselen zijn door het ministerie van Volksgezondheid weggehaald bij illegale initiatiescholen en naar het ziekenhuis gebracht. In de Xhosa-cultuur kunnen jongeren van rond de 15 jaar volwassen worden als ze na de onverdoofde besnijdenis een week zonder eten of drinken in de bush overleven. Vorig jaar kwamen bij de illegale praktijken 91 jongens om het leven.

5 doden bij geweld Nagorny-Karabach

Jerevan, 21 juni. Bij een vuurgevecht nabij de enclave Nagorny-Karabach in Azerbajdzjan zijn gisteren vier Armeense soldaten en een Azerbajdzjaanse militair gedood. Dat hebben de autoriteiten van de enclave bekendgemaakt. Langs de grenzen van de enclave hebben geregeld kleine schietincidenten plaats tussen Armeniërs en Azeri. De enclave, en aangrenzende districten, worden gecontroleerd door etnische Armeniërs, die het gebied tijdens een oorlog in de jaren negentig op de Azeri’s veroverden. (Reuters)