De model-Belgen

Volgens Cynthia de Ligt (Opinie, 15 juni 2010) is de Belgische taalkloof grotendeels het gevolg van onwil. Nederlandstaligen zouden geen Frans willen spreken en vice versa, merkt zij. Door mijn relatie met een Brusselse ben ik veel in de Belgische hoofdstad. De ervaringen van De Ligt deel ik totaal niet. Ik verkeer regelmatig onder Brusselaren en vaak verwonder ik me over de toenadering die er op veel niveaus van de bevolking wél is. De Ligt heeft de ?model-Belg? misschien nog niet gevonden, maar ze zijn er zeker. Zo was ik uitgerekend op de dag van de verkiezingen in een verjaardagsgezelschap waar het gesprek moeiteloos van het Frans naar het Nederlands en omgekeerd ging. Belgen die beide talen beheersen, hebben daar geen moeite mee. Het probleem ligt niet in de onwil om elkaar te begrijpen, maar in het feit dat niet iedereen beide talen spreekt.

Thomas de Leeuw

Rotterdam