iPhone upgraden naar iOS4: even wachten

Terwijl de eerste unboxing video’s van de iPhone 4 online komen, toch maar een upgrade uitgevoerd op een 3GS iPhone, naar iOS4, het nieuwe besturingssysteem van de iPhone en iPod Touch (vanaf dit najaar ook voor de iPad). De nieuwsgierigheid naar Apple’s verbeteringen wint het van de voordelen van een gekraakte iPhone. Maar geduld is

Terwijl de eerste unboxing video’s van de iPhone 4 online komen, toch maar een upgrade uitgevoerd op een 3GS iPhone, naar iOS4, het nieuwe besturingssysteem van de iPhone en iPod Touch (vanaf dit najaar ook voor de iPad). De nieuwsgierigheid naar Apple’s verbeteringen wint het van de voordelen van een gekraakte iPhone.

Maar geduld is een schone zaak.  De eerste reden om even te wachten met upgraden is een bug die verschillende  gebruikers treft: wie z’n algemene instellingen in iOS4 wil veranderen loopt de kans om te crashen, ook op dit forum worstelt men ermee. Een hernieuwde installatie kan het probleem verhelpen, maar zorgt weer voor ander upgrade-leed zoals hier te vinden is: oude sms’jes, foto’s en favorieten) zijn verdwenen na het terugzetten van een reservekopie.
De tweede reden om even te wachten is dat veel software nog niet iOS4-compatibel is en daarom niet volwaardig gebruik maakt van multitasking. TomTom heeft nu overigens wel zijn iOS4-versie uitgebracht, zodat je in theorie zou moeten navigeren tijdens het bellen of vice versa. Maar het kan duren voordat al je andere software weer bij de tijd is. Wat dat betreft is het iPhone besturingssysteem een volwassen computerplatform geworden, dat afhankelijk is van snelle medewerking van softwaremakers.

Er is overigens een andere reden om juist niet te wachten met de upgrade: Apple dicht in iOS4 tientallen veiligheidslekken in de iPhone.

Jailbreak of upgrade naar iOS4?

Folders in iOS4Maar goed, de oorspronkelijke reden voor twijfel is dat een gehackte iPhone 3GS op het vorige besturingssysteem nog extra opties biedt die Apple niet in iOS4 heeft verwerkt. Weliswaar is multitasking in iOS4 officieel geregeld, maar tethering (het gebruik van je telefoon als modem, bijvoorbeeld via MyWI) is niet vanzelfsprekend. Ook niet beschikbaar in iOS4: SBSettings, slimme snelkoppelingen naar veelvoorkomende functies vanaf elk venster. Of BiteSMS, waarmee je berichten meteen kunt beantwoorden, al ben je bezig in een andere applicatie. Zo barst jailbreakwinkel Cydia van de nuttige aanvullingen die het niet halen in de officiële App Store.

De winkel is gesloten

Apple-baas Steve Jobs wil controle houden op de software die er in zijn eigen winkel te koop is (nu meer dan 225.000 programma’s). Dat betekent een kleiner risico op virussen en malware en geen bloot in de apps (quote van Steve Jobs: “Mensen die porno willen moeten maar een Android telefoon kopen”). Maar Apple-klanten kopen een apparaat van een paar honderd euro en worden gedwarsboomd om ‘m te gebruiken zoals ze dat zelf willen. Dat is vragen om jailbreakers.

Het gevolg van al dat noeste gehack, getweak en gemod is dat  iPhone OS zich sneller ontwikkeld heeft. De Apple-ontwikkelaars hebben met een schuin oog gekeken naar wat er in de minder legale hoek te koop is voor hun smartphone en de beste ideeën verwerkt in de officële update. Maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken en Apple geeft bezitters van een oude iPhone het idee dat hun toestel net een gratis upgrade weer bij de tijd is. De compatibiliteit bij iOS4 is beter geregeld dan bij Google Android, waar onduidelijkheid is over de manier waarop bestaande smartphones met Android 2.1 of 2.2 omgaan.

iOS4 in de praktijk

ios4_move_app_to_folderNa een uurtje upgraden, herstellen vanaf de reservekopie en opnieuw sychroniseren draait iOS4. Hier staat een handleiding voor de saaie dingen die je eerst moet doen om te checken of de upgrade gelukt is (vooral: wachtwoorden en logins van je apps checken die gebruik maken van synchronisatie via het web). Kijk meteen of je oude sms’jes en favoriete telefoonnummers er nog zijn.

Achtergrondafbeeldingen veranderen, typen met een bluetooth toetsenbord, multitasking… eerlijk gezegd is de IOS4-upgrade niet zo bijzonder als je al langer met een gekraakt toestel werkt. Maar voor een normale iPhone-bezitter is het een prettige ervaring om taken tegelijkertijd uit te voeren (denk aan internetradio tijdens het surfen of telefoneren tijdens het navigeren). Wie ruimte tekort komt voor zijn apps kan ze nu opslaan in folders, waardoor je er honderden kunt downloaden - en vervolgens nooit meer gebruiken.

Bij Appleinsider staat het meest uitgebreide overzicht van nieuwe snufjes in de iPhone software.  Een paar slimme mindere opvallende verbeteringen: spellingcontrole met meerdere suggesties, scherpstellen met een tikje op het scherm tijdens het filmen, een gezamenlijke inbox in je email, html5 video’s bekijken in Safari. En eigenlijk werkt die multitasking-balk onderin toch stiekem als een snelkoppeling naar je meest gebruikte programma’s.

Maar…

Een testje met wat streaming audiotoepassingen (Radio 1, Spotify, LastFM) levert niet maar zo achtergrondgeluid  bij bijvoorbeeld Mail of Safari. Daarvoor moeten de applicaties eerst iOS4-compatibel worden. Je moet ze dus opnieuw downloaden uit de App Store, als ze al beschikbaar zijn. De App Store staat dankzij het restrictieve beleid van Apple niet bekend om zijn snelle goedkeuring van nieuwe applicaties.

Multitasking à la iOS4 is anders dan bij de jailbreak-oplossingen: applicaties mogen niet alle handelingen uit blijven voeren als ze naar de achtergrond verdwijnen. Sommige applicaties worden ‘bevroren’ als ze naar de achtergrond verdwijnen - dat is handig als je bijvoorbeeld een game speelt en weer verder wilt spelen na een pauze. Bij Backgrounder van Cydia kan een ‘vergeten’ applicatie de batterij snel laten leeglopen. In iOS4 lijkt de batterijduur er niet onder te lijden. Er wordt ondertussen driftig gewerkt aan een nieuwe jailbreak, zodat iOS4 ook weer uit te breiden valt met niet-goedgekeurde applicaties.

Zelf een probleemloze installatie van iOS 4 gehad of juist nog aan het crashen of resetten? Reageer hieronder.