Zelfs Rooney laat zijn schouders hangen

De Engelse doelman David James werpt zich over de Algerijn Majid Bougherra op de bal tijdens het doelpuntloze gelijkspel in Kaapstad. Foto Reuters England's goalkeeper David James leaps on the ball over Algeria's Majid Bougherra (C) and team mate Jamie Carragher during a 2010 World Cup Group C soccer match at Green Point stadium in Cape Town June 18, 2010. REUTERS/Dylan Martinez (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
De Engelse doelman David James werpt zich over de Algerijn Majid Bougherra op de bal tijdens het doelpuntloze gelijkspel in Kaapstad. Foto Reuters England's goalkeeper David James leaps on the ball over Algeria's Majid Bougherra (C) and team mate Jamie Carragher during a 2010 World Cup Group C soccer match at Green Point stadium in Cape Town June 18, 2010. REUTERS/Dylan Martinez (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) REUTERS

Engeland 0 Algerije 0

Scheidsrechter: Irmatov (Oez).Toeschouwers: 64.100.

Wayne Rooney klaagde deze week dat hij moet vechten tegen de verveling in het trainingskamp van Engeland. Ontbijt, training, lunch, bed, diner, bed. De regelmaat van een wereldkampioenschap maakt de24-jarige aanvaller onrustig.

Misschien is het de verveling, het gebrek aan zelfvertrouwen dat Engelse media suggereren of moeheid na een wervelend seizoen waarin hij 26 competitiedoelpunten maakte voor Manchester United. Zeker is dat Rooney gisteravond in Kaapstad model stond voor het Engelse elftal dat opnieuw ver onder de maat bleef, bij het doelpuntloze gelijkspel tegen Algerije. Met twee punten uit twee groepsduels moet de ploeg van bondscoach Fabio Capello, die gisteren 64 werd, vrezen voor uitschakeling.

De Italiaan had doelman Robert Green, wiens blunder Engeland twee punten kostte in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten, vervangen door David James. Green maakte de afgelopen week ook op trainingen een onzekere indruk en genoot niet meer het vertrouwen van de verdedigers. Ook bondscoach Rabah Saâdane van Algerije had zijn keeper gewisseld. Faouzi Chaouchi, die blunderde bij de nederlaag tegen Slovenië, was geblesseerd en vervangen door Raïs M’Bohli.

James, bijna 40 jaar en ook niet vrij van slippertjes op de doellijn, leek te voelen dat hij onder een vergrootglas speelde. Bij de eerste hoge bal, na tien minuten, timede hij verkeerd en moest met een wilde stomp alsnog redding brengen. De opluchting was te horen van achter de honderden Engelse vlaggen op de tribunes.

Zoals Europees kampioen Spanje met Zwitserland worstelde en wereldkampioen Italië met Paraguay, had ook Engeland het moeilijk tegen een mindere tegenstander. Capello heeft een spelersgroep waarvan iedere voetballer wekelijks in de Premier League speelt, maar tegen de met de film Battle of Algiers opgepepte Algerijnen strandde vrijwel elke aanval in het eerste half uur. Op ontzag van de Woestijnvossen hoefde Engeland niet te rekenen. Karim Ziani, speler van VfL Wolfsburg, dolde Gareth Barry en Nadir Belhadj, van Portsmouth, zette Rooney brutaal een hak.

De eerste goede mogelijkheid was voor Algerije, bij een droog schot van Ziani, vlak naast. Een kwartier voor rust werd Engeland voor het eerst gevaarlijk. Glen Johnson, een volgens de laatste voetbalmode vaak opkomende vleugelverdediger, zette voor, waarna Frank Lampard de van richting veranderde bal in de handen van M’Bohli schoot. Even later liep dezelfde Lampard aanvoerder Steven Gerrard in de weg bij een schotpoging, waardoor de bal hoog over het doel verdween.

Het moment was symptomatisch voor een van de problemen van Capello. Lampard en Gerrard horen bij hun clubs Chelsea en Liverpool tot de beste middenvelders ter wereld, maar eenmaal in hetzelfde shirt wil het niet vlotten. Ze lopen elkaar voor de voeten, waardoor afmaker Rooney en aanspeelpunt Emile Heskey in Kaapstad zelden een bruikbare bal kregen. Gefrustreerd probeerde Rooney het vlak voor rust een schot van meer dan dertig meter.

In de tweede helft zette de miscommunicatie bij Engeland zich door, al domineerde de ploeg wel. Gerrard kwam in kansrijke positie voor het doel van Algerije, maar schoof de bal in plaats van op doel te schieten in de voeten van een verdediger. Vol onbegrip gebaarde Rooney hoe hij de bal had willen hebben. Even later hielpen de twee gezamenlijk een uitval om zeep, toen Gerrard de bal op de rug van Rooney schoot. Weer liet hij de bonkige schouders hangen.

Algerije werd alleen nog gevaarlijk toen Jamie Carragher zijn tegenstander Hassan Yebda op de rand van het strafschopgebied neerlegde. De verdediger kreeg de gele kaart en is geschorst voor de beslissende derde groepswedstrijd, tegen Slovenië, koploper in de groep met vier punten. Aanvoerder Anther Yahia schoot de bal uit de toegekende vrije trap naast het doel van James.

Capello probeerde vervolgens nog van alles om de overwinning te behalen. Hij bracht snelheidsduivel Shaun Wright-Phillips in het veld, de koele afmaker Jermain Defoe en ten slotte zelfs stormram Peter Crouch. Het hielp weinig en Rooney toonde in Green Point hoe dat aankwam bij Engeland. Hij besloot de wedstrijd met een wilde tackle, sloeg op het gras en verliet vloekend het veld.