Topman BP vervangen bij olieramp

Topman Tony Hayward van de Britse oliemaatschappij BP heeft niet langer de dagelijkse leiding over de reddingswerkzaamheden in de Golf van Mexico. De reden is zijn ongelukkige optreden tot nog toe.

De vervanging van Hayward werd gisteren op de Britse nieuwszender Sky News bekendgemaakt door president-commissaris Carl-Henric Svanberg van BP.

De rol van Hayward wordt overgenomen door Robert Dudley, die sinds april vorig jaar in het bestuur van BP zit en sindsdien de activiteiten van het concern in Amerika en Azië onder zijn hoede heeft. Voorheen leidde Dudley TNK-BP, de voor BP erg belangrijke samenwerking met het Russische TNK. Onder druk van de Russische autoriteiten vertrok de Brit Dudley in 2008 bij dit bedrijf.

Gisteren werd ook bekend dat BP probeert in totaal 7 miljard dollar aan leningen te krijgen bij zeven banken. Dat meldde persbureau Reuters op basis van bronnen uit de bankenwereld.

Het Britse concern zou geld bij elkaar willen krijgen voor het noodfonds dat het eerder deze week, onder zware politieke druk in Amerika, heeft opgezet. Uit dat fonds worden de claims betaald van slachtoffers van de olieramp. In de komende drieënhalf jaar stort BP 20 miljard dollar (16 miljard euro) in dat fonds. Het Britse concern benadrukte de afgelopen dagen dat het financieel sterk genoeg is om deze last te dragen.

De bekendmaking van de vervanging van Hayward komt een dag nadat hij was gehoord door de commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de olieramp. Hayward kreeg tijdens de zitting de kritiek dat hij vragen ontweek en dat hij zijn verantwoordelijkheid voor de olieramp niet nam.

President-commissaris Svanberg van BP gaf tegenover Sky News toe dat Hayward de afgelopen maanden ongelukkig is geweest in zijn optreden. „Het is duidelijk dat Tony opmerkingen heeft gemaakt waarvan mensen overstuur zijn geraakt”, zei hij.

Vlak na het begin van de olieramp zei Hayward bijvoorbeeld dat het wel zou meevallen met de effecten van de olielekkage. Gaandeweg moest BP de dagelijkse hoeveelheid weglekkende olie steeds verder naar boven bijstellen. De olieramp groeide snel uit tot de grootste in de Amerikaanse geschiedenis.

Hayward liet zich ook een keer ontvallen: „Ik wil mijn leven terug”. Die opmerking maakte hij omdat hij dag en nacht bezig was met het controleren van de ramp. De uitspraak viel verkeerd, omdat bij de explosie op 20 april op het boorplatform Deepwater Horizon elf mensen om het leven kwamen.