Na de plons weerklinkt het gelach van de daders

In 2008 duwde R. el M. een dakloze in de gracht. Een filmpje ervan verscheen vorige week op internet. Daar uiten velen hun woede, ook over de politie.

De nu 17-jarige jongen die in 2008 een dakloze in een Amsterdamse gracht duwde, wordt alsnog vervolgd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren laten weten.

Wat verdachte R. el M. ten laste wordt gelegd, wil het OM nog niet zeggen. Eerder zei de Amsterdamse politie niet te kunnen overgaan tot opsporing en aanhouding, omdat het slachtoffer geen aangifte had gedaan. Dat is afgelopen maandag alsnog gebeurd. De verdachte heeft zich afgelopen maandag zelf gemeld bij de politie.

Vorige week ontstond grote ophef op internetfora over een filmpje dat op YouTube was geplaatst. Op het filmpje is te zien hoe R. el M. een kennelijk dronken dakloze in de gracht duwt. Hij vraagt de man, die met wijd opengesperde ogen in de camera staart en klaarblijkelijk niet beseft wat hem overkomt, eerst herhaaldelijk „hallo” te zeggen, ten behoeve van „het YouTube-filmpje van de eeuw”. Daarna nodigt hij de dakloze uit hem te omhelzen. Als de man daarop ingaat, draait hij zich met de man in zijn armen om en duwt die achterover in de gracht. Na de plons weerklinkt gelach.

Opvarenden van een bootje, dat toevallig langskwam, konden de man uit het water halen. Zij dachten, naar zij later verklaarden, dat de man zelf in het water was gevallen. Brandweerlieden brachten de dakloze naar het ziekenhuis, dat hij na een korte behandeling kon verlaten. Het incident zou in maart 2008 hebben plaatsgehad. Het moet avond of nacht zijn geweest, want in het filmpje is te zien dat het donker is.

In de reacties op internet wijzen velen met tevredenheid op de winst die de PVV heeft behaald bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met de PVV in de regering zal er steviger worden opgetreden in dit soort gevallen, zo luidt de verwachting. De verdachte is van Marokkaanse komaf.

Onbekend is door wie het filmpje vorige week op internet is geplaatst. Op internet wordt ervan uit gegaan dat het door El M. zelf is geplaatst.

Nadat het filmpje op YouTube verscheen en de Telegraaf, het AD en AT5 erover berichtten, ontstond onmiddellijk grote ophef. Daarop verbood de advocaat van R. el M., wiens cliënt herkenbaar in beeld is, de media het filmpje nog langer te vertonen. Het zou een inbreuk zijn op de privacy van zijn cliënt en mogelijk „strijden met zijn portretrecht”. YouTube gaf gevolg aan de sommatie, webblog GeenStijl niet. Het blog kondigde aan het „voor 100 jaar online” te houden. Het filmpje is er nog steeds te zien.

Deel van de woede richtte zich op de politie. Die zei vorige week „voorlopig” niets met de zaak te doen omdat er geen aangifte was gedaan. Woordvoerder Ellie Lust zei ook: „En het scenario kan ook zo geweest zijn, al kan ik me dat niet voorstellen, dat de man het helemaal niet erg vond om in het water gegooid te worden”. Ze verdedigde die uitspraak gisteren door te wijzen op „de context”.

Strafrechtadvocaten Jan Boone en Paul Waarts zijn van mening dat de politie in dit geval „helemaal geen aangifte” nodig heeft. Waarts noemt de reactie van de politie „onvoorstelbaar”. Boone zegt: „Gezien de ernst van het misdrijf, de gevolgen die het had kunnen hebben en gezien het bewijs dat geleverd wordt door het filmpje, had de politie direct over moeten gaan tot opsporing en aanhouding”. Volgens Boone is er grond om te vervolgen voor poging tot moord. „Dit gebeurt duidelijk met voorbedachten rade.” Ook de filmer dient vervolgd te worden voor „mededaderschap”, zegt Boone.

Volgens politiewoordvoerder Lust moet eerst de toedracht worden vastgesteld. Volgens haar kan de politie, anders dan de advocaten betogen, in een geval als dit („buiten heterdaad”) niet zonder toestemming van het OM in actie komen. Of ook de filmer wordt vervolgd, kon zij gisteren niet zeggen.

De verdachte is voorgeleid bij de rechter-commissaris, die zijn voorlopige hechtenis „onder voorwaarden” heeft geschorst.