Kort nieuws Economie

Nieuwe gasruzie dreigt tussen Moskou en Minsk

Sjklov, 19 juni. Rusland heeft gisteren gedreigd de gastoevoer naar Wit-Rusland met 85 procent terug te schroeven als dat land zijn rekeningen niet betaalt. Volgens de Russische president Medvedev heeft Wit-Rusland op dit moment een schuld van 155,5 miljoen euro openstaan bij het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Dat bedrag moet voor maandag zijn betaald, anders draait Gazprom de gaskraan dicht. De schuld zou zijn veroorzaakt doordat Wit-Rusland op dit moment nog steeds de gasprijs van vorig jaar betaalt voor het gas dat het nu ontvangt, terwijl een hogere prijs was afgesproken. De Wit-Russische president Loekasjenko zei gisteren dat zijn land geen schuld heeft bij Gazprom. Hij dringt aan op een lagere gasprijs bij Rusland. (Reuters)

IMF-topman prijst Spaans crisisplan

MADRID, 19 juni. Topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is optimistisch over de plannen van de Spaanse regering om de economische crisis aan te pakken. Tijdens een ontmoeting in Madrid met premier José Luis Zapatero zei hij „een enorm vertrouwen” te hebben in de Spaanse economie. Zapatero en Strauss-Kahn hadden de afgelopen dagen overleg over de Spaanse bezuinigingsplannen. De IMF-topman heeft voor de middellange en lange termijn goede verwachtingen gekregen over de Spaanse economie. „De inspanningen die gedaan moeten worden, worden gedaan”, aldus Strauss-Kahn. (ANP/Reuters)

Caterpillar ziet verkopen stijgen

CHICAGO, 19 juni. De dealers van het Amerikaanse Caterpillar verkochten het afgelopen kwartaal 11 procent meer landbouw- en grondverzetmachines vergeleken met een jaar eerder, de eerste toename in negentien maanden. Dat heeft Caterpillar gisteren bekendgemaakt. In Azië schoten de verkopen in de driemaandsperiode maart-mei met 38 procent omhoog en in de Verenigde Staten met 15 procent. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten namen de verkopen af met 8 procent. De groei in de VS is volgens analisten een signaal dat het ergste achter de rug is in de Amerikaanse bouwsector. De verkopen liggen echter nog zo’n 64 procent onder die van het topjaar 2006. Caterpillar verhoogde in april al de verwachting voor de winst en de omzet in heel 2010. (ANP, Reuters)