Klant vindt duurzaam hout te duur

Nederland importeert steeds meer duurzaam hout, maar consumenten laten het liggen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Verenging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) dat deze week verscheen.

De leden van de VVNH importeerden vorig jaar 62 procent gecertificeerd duurzaam hout, tegenover 42 procent in 2008. Maar de vraag naar hout met een keurmerk blijft daarbij achter. „Omdat de prijs zo’n 15 procent hoger ligt”, zegt directeur Paul van den Heuvel van de VVNH.

Door het overschot is in 2009 zelfs 10 procent van het duurzame importhout zonder keurmerk op de markt gekomen. Het hout was weliswaar afkomstig uit duurzaam beheerd bos, maar door de controle op de productieketen over te slaan, kon het goedkoper op de markt komen.

Van den Heuvel heeft het met lede ogen aangezien. „Zo ontstaat ongewenste druk op het goed beheren van bossen die aan de basis van gecertificeerd hout staan”, zegt hij, „terwijl we het percentage goed hout juist omhoog willen brengen naar 85 procent, liever nog 100 procent.”

Hij pleit voor een lager btw-tarief op duurzaam hout om de vraag te stimuleren. „Net als bij isolatiemateriaal zou het tarief 6 procent moeten zijn”, aldus Van den Heuvel.