Is er geluid in de kosmos?

Is er geluid in de kosmos? Dat vraagt Eugène van Oorschot. En nee, in de ruimte is het ijzig stil. Onhoorbaar suizen kometen door het zonnestelsel. In diepe stilte schiet de zon reusachtige vlammen de ruimte in. En doodstil klappen superzware sterren uit elkaar in superzware supernova-explosies.

Dat komt doordat voor geluid een ‘drager’ nodig is. Zoals de lucht in de dampkring van de aarde. Die ‘draagt’ geluid door te trillen: snel voor hoge, en langzamer voor lage tonen.

Al trillend laat de lucht het trommelvlies in de oren van mensen (of dieren) een beetje wapperen. Hun hersenen vertalen dat daarna in: geluid.

Maar in de lege ruimte tussen sterren en planeten trilt er niks. Elk geluid gaat daar dus verloren. Zelfs de Oerknal, de Big Bang, galmt niet na. MvdH

PS Je kan wel nep-ruimtegeluiden maken uit lichtgolven. Daarvoor moet je radiogolven (lange lichtgolven die je met mensenogen niet kunt zien) opvangen met radiotelescopen (oren). Met computers (hersenen) kun je die radiogolven daarna vertalen in nepgeluid. Dan ‘hoor’ je Jupiter piepen en de zon huilen. Kijk op: nrc.nl/kleinewetenschap

Heb je ook een vraag? Mail: zeepaard@nrc.nl en maak kans op een Dr. Zeepaard T-shirt.