Wetenschap kort

Uit stem blijkt hoe sterk een man is

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Aan het stemgeluid van een man is te horen hoe sterk hij is. Zowel mannen als vrouwen kunnen dat redelijk goed inschatten, blijkt uit tests die online gepubliceerd zijn in Proceedings of the Royal Society B. Verrassend is dat mannen met een lage spreekstem niet de sterksten zijn. Dat had wel voor de hand gelegen, want mannen met lage stemmen hebben veel testosteron en genieten de voorkeur van vrouwen. De onderzoekers kwamen er niet achter welke kenmerken van de stem we wel met fysieke kracht associëren.

Kappen oerwoud versterkt malaria

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het kappen van het Amazonewoud werkt malaria in de hand. Als 4 procent van het bosoppervlak verdwijnt, stijgt het aantal malariagevallen met 48 procent. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Emerging Infectuous Diseases, na onderzoek in Brazilië. Malaria treft daar jaarlijks een half miljoen inwoners. Door het kappen ontstaat een open landschap dat aantrekkelijker is voor muggen. Zij leggen graag hun eitjes in zonnige poeltjes; in dicht regenwoud zijn die schaars.