Omroep en Blokker

In zijn column zegt Jan Blokker ons ?de waarheid? over de publieke omroep (Opinie, 16 juni). We kunnen een miljard bezuinigen als we twee en een half net overboord gooien. Hij gaat er blijkbaar vanuit dat commerciële netten gratis zijn: inteeltshows met steeds dezelfde gezichten, speelfilms die ?mede mogelijk gemaakt zijn? door de eerste de beste verzekeraar, en reclameblokken die je voor de kop knallen als je net bent meegenomen in het verhaal. Commerciële omroepen gratis? Ik dacht het niet. De kosten van tv-reclame worden in de prijzen doorberekend van producten die wij kopen. Blokker schrijft: ?Heeft u voor de aardigheid al eens geteld hoeveel totaal overbodige krullenjongens, gasten, reservepresentatoren, werkschuw tuig (...) er bij de publieke omroep rondschooieren?? De waarheid is ook dat Jan Blokker, als eindredacteur van Diogenes, jarenlang één van hen was. Een heel duur programma van de VPRO, waar zeker geen miljoenen mensen naar keken, maar wát een memorabele momenten, wát een stof tot nadenken: de publieke omroep op zijn best. Zou Blokker vergeten zijn waar hij zelf in die tijd zo bevlogen door was?

Eugène Paashuis

Regisseur VPRO Tegenlicht