Bij vrouwen duurt het gemiddeld een half jaar voordat ze zwanger zijn, schrijft Ilja Baaij uit Den Haag. Tijdens het kijken naar Animal Planet, waar twee stokstaartjes „gezellig bezig waren”, vroeg ze zich af: is het bij dieren wel in één keer raak?
„Bij konijnen wel, die staan er om bekend”, zegt een woordvoerder van dierengezondheidsorganisatie GD in Deventer. Maar verder valt er weinig algemeens over te zeggen, zegt ze, en moeten we bij fokkers van specifieke diergroepen zijn.
Bioloog Wijbren Landman van dierenpark Emmen, kan kort zijn: nee, het is zeker niet zo dat alle dieren meteen zwanger raken. „Bij beren bijvoorbeeld hebben de mannetjes en vrouwtjes tijdens de paartijd een week lang veel seksueel contact om tot bevruchting te komen.”
Dat het seksen van dieren efficiënter lijkt dan van mensen, komt vooral doordat de meeste dieren alleen seks hebben om tot bevruchting te komen. En doen ze ‘het’ met elkaar om een andere reden, bijvoorbeeld om hun status te bevestigen, dan ziet dat paargedrag er anders uit, vertelt Landman. „Als een bavianenvrouwtje vruchtbaar is, zie je dat aan haar rode billen en moet ze van de haremhouder continu in zijn buurt blijven, omdat hij haar alleen wil bevruchten. De seks is dan ook in een andere houding dan als het om status gaat.” Hóé snel een dier drachtig raakt, is per individu verschillend, zegt Landman. De ene olifant in Emmen is al een paar keer in verwachting geraakt, de ander nog nooit.
Karin Hendriks, ‘Europees Specialist Voortplanting Paard’ aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, zegt dat dieren gemiddeld wel veel sneller zwanger raken dan mensen. Natuurlijk zijn er verschillen in vruchtbaarheid en kan inteelt een negatieve invloed hebben. „Wij mensen zijn erg ver van de natuur afgeraakt”, vertelt ze. „Seks heeft voor ons een heel andere beleving.” Als een vrouwelijk dier bereid is om gedekt te worden, zal zij één of meerdere keren gedekt worden, en de eisprong vindt ook altijd in deze periode plaats. Bij ons vrouwen gaat dat niet meer op. Seks wordt bedreven in alle stadia van de cyclus.”
Doordat vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger worden is het moeilijker geworden om zwanger te raken. Dat zie je ook bij paarden, zegt Hendriks. „Als je de vruchtbaarheid van merries onderzoekt, zie je dat die vanaf hun veertiende jaar duidelijk afneemt. Bij mensen begint dat al vanaf hun dertigste.”
Janna Laeven