Volkskrant krijgt hoofd 'met elan'

Remarque kwam tijdens de vorige zomer even terug van zijn post in Washington. Om te laten weten dat hij graag de Volkskrant wil leiden.

Nederland, Amsterdam , 9 mei 2009 winnaar de Tegel ,categorie Achtergrond: Philippe Remarque, Washington-correspondent de Volkskrant, met een serie artikelen over de Amerikaanse verkiezingen Philippe Remarque s correspondent voor de Volkskrant in de Verenigde Staten. Hij studeerde Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was van 1991 tot 1996 correspondent in Moskou voor de Telegraaf en verschillende radiozenders. Bij de Volkskrant werd hij buitenlandredacteur, vervolgens correspondent in Berlijn en politiek redacteur in Den Haag. Over verleden en heden van die stad publiceerde hij het boek ‘Boze geesten van Berlijn’. Philippe Remarque is getrouwd en hij heeft drie kindere Foto: Truus van Gog/Hollandse Hoogte
Nederland, Amsterdam , 9 mei 2009 winnaar de Tegel ,categorie Achtergrond: Philippe Remarque, Washington-correspondent de Volkskrant, met een serie artikelen over de Amerikaanse verkiezingen Philippe Remarque s correspondent voor de Volkskrant in de Verenigde Staten. Hij studeerde Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was van 1991 tot 1996 correspondent in Moskou voor de Telegraaf en verschillende radiozenders. Bij de Volkskrant werd hij buitenlandredacteur, vervolgens correspondent in Berlijn en politiek redacteur in Den Haag. Over verleden en heden van die stad publiceerde hij het boek ‘Boze geesten van Berlijn’. Philippe Remarque is getrouwd en hij heeft drie kindere Foto: Truus van Gog/Hollandse Hoogte Truus van Gog/Hollandse Hoogte

Het lijkt erop dat huisgenoot P. eindelijk een nette betrekking heeft gevonden. Sylvia Witteman, columnist voor Volkskrant Magazine, twitterde gisteren blij vanuit Washington. Haar man, Philippe Remarque, wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant. Remarque (44) is nu correspondent in de VS voor de krant. Hij volgt Pieter Broertjes op, die op 1 juli vertrekt.

Het was geen geheim dat Remarque in de race was voor de hoogste functie. Een paar jaar geleden schreef hij al een kritische notitie over de koers van de krant. De Volkskrant moest meer lezersgericht worden. Hoofdredacteur Broertjes zat daar niet op te wachten en benoemde Remarque tot correspondent in Washington. Vorig jaar gebruikte die zijn vakantie in Nederland om zijn licht op te steken op de redactie in Amsterdam. Remarque voert campagne, heette het al snel.

En zo komt het toch nog goed met de charmante afgestudeerd Ruslandkundige die vreesde dat zijn eerste echte baan in de journalistiek, correspondent in Moskou voor dagblad De Telegraaf, een smet op zijn blazoen zou worden. Het was niet gebruikelijk om over te stappen van de populaire krant naar kwaliteitskranten als de Volkskrant en NRC Handelsblad. Remarque, afkomstig uit een mild rechts-liberaal milieu, wilde liever diepgravende stukken schrijven.

In 1991 werd hij correspondent in de Russische hoofdstad voor De Telegraaf en De Groene Amsterdammer. In 1996 stapte hij over naar de buitenlandredactie van de Volkskrant, vervolgens werd hij correspondent voor de krant in Berlijn.

„De Volkskrant krijgt een dynamische hoofdredacteur die anderen weet te enthousiasmeren”, zo meldde de sollicitatiecommissie gisteren aan de redactie. „Elan en journalistiek gezag vormen in de ogen van de commissie de fundamenten van de leidinggevende capaciteiten van Remarque, ondanks het gemis aan ervaring op dit terrein, waarmee hij de krant de komende jaren door uitdagende tijden zal kunnen loodsen.”

Michael Persson, voorzitter van de redactieraad, stelt dat het gebrek aan leidinggevende ervaring geen probleem is. „De krant heeft nu iemand nodig die inspireert en voor de troepen uitloopt. Niet een voorzichtige manager.”

Remarque wil dat de Volkskrant „een gids wordt van een generatie open, vrijzinnige Nederlanders, de vertolker van een modern levensgevoel”. Persson zegt dat Remarque dezelfde verantwoordelijkheden krijgt als zijn voorganger Broertjes. Hij wordt dus ook de baas over de website van de krant. De Persgroep, sinds vorig jaar zomer eigenaar van de Volkskrant, heeft bij zijn andere kranten een aparte eindverantwoordelijke voor de krantensites ingesteld.

De Persgroep wil mogelijk een tweede reorganisatie doorvoeren na de zomer. Dit zal een van eerste thema’s zijn waarbij Remarque moet bewijzen dat hij niet alleen een vakkundig correspondent is, maar ook een bekwame leider.