Leve de doperwt

Op dit moment zijn twee stoere mannen mijn tuin aan het aanleggen. Behalve de gebruikelijke tuintegels heb ik ze ook gevraagd om twee bakken te metselen van oude stenen. Daarin wil ik groente gaan telen. Wat er precies komt te staan is nog niet besloten, maar ik zou heel graag doperwten willen kweken.

Er gaat weinig boven doperwten die à la minute geplukt, gedopt en gestoofd zijn. Zoals bij alle peulvruchten zetten de suikers in doperwten zich na het plukken om in zetmeel. Hoe verser, hoe zoeter ze dus smaken. Net geplukte erwtjes zijn een soort snoepgoed; ik eet ze zo uit de peul. Dat moet je niet overdrijven, want je kunt er buikpijn van krijgen, maar lekker is het wel.

En dan is er nog een reden waarom die doperwt hoog op mijn tuinverlanglijstje staat. De jonge scheuten van de plant zijn buitengewoon verrukkelijk door een salade. Ze hebben een subtiel maar onmiskenbaar doperwten-smaakje; heel verfijnd, en heel aangenaam.

Echt jammer dat erwtenscheuten in Nederland nauwelijks verkrijgbaar zijn. Hooguit, als je mazzel hebt, op een biologische markt. Vorig jaar op vakantie in Cornwall kocht ik ze bij een landwinkel. Gemengd met andere jonge slasoorten, aangemaakt met een zachte vinaigrette en opgeleukt met zachte geitenkaas werd dat niet minder dan een feestsalade.

Maar goed, laten we ons liever richten op wat er wél is. Doperwten zijn weliswaar het allerlekkerst direct uit eigen tuin, maar die van de groenteboer mogen er ook best zijn. In Frankrijk worden ze gestoofd met een gulle hoeveelheid boter en het hart van een krop sla. Die sla maakt de erwtjes extra zacht en zorgt voor een romige saus.

Dit gerecht verdient het om als aparte gang te worden geserveerd, bijvoorbeeld als voorgerecht. Maar wie 100 - 150 gram in reepjes gesneden rookspek mee bakt met de lente-uitjes, en er goed korstig brood bij eet, kan er ook zijn maal mee doen.

Voor 4 personen:

1,5 kilo verse doperwten (ongedopt gewicht)

het hart van 1 krop botersla

100 gram roomboter

3 lente-uitjes, in ringetjes

200 ml kippen- of groentebouillon

Dop de erwten (je houdt ongeveer 700 - 800 gram over). Was het slahart en snijd het in repen. Smelt 25 gram boter in een pan met dikke bodem en voeg de lente-ui toe. Strooi er wat zout over, draai het vuur laag en laat 2 minuten fruiten. Doe de doperwten en sla in de pan en schenk de bouillon erop. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en stoof de erwten beetgaar. Dat kan tussen de 8 en 15 minuten duren. Snijd de rest van de boter in vier stukken en roer de stukken door de doperwten zodat een romige saus ontstaat.

Janneke Vreugdenhil

Heb jij een eigen groentetuin? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken en deel je recepten. Op nrc.tv maakt Janneke net weer een ander recept voor gestoofde doperwten.